LEMON CHEESECAKE

vote now
LEMON CHEESECAKE



Mam w tym tygodniu niepohamowaną ochotę na cytryny.

Sernik powstał z myślą o delikatnej piance cytrynowej z gorzką czekoladą.

Deser jest na bazie mascarpone i jogurtu greckiego.

Jeden z delikatniejszych serników jakie jadłam na zimno.

Smakiem przypomina francuskie deserki serowe.


s k ł a d n i k i :

ciasteczka digestive z czekoladą
50 dag margaryny niesolonej
łyżka soku z cytryny

400 ml śmietanki 30%
4 łyżki mascarpone
4 łyżki jogurtu grckiego
5 łyżeczek żelatyny
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
likier cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
3 białka


w y k o n a n i e :

Kruszymy ciasteczka w malakserze. Rozpuszczamy margarynę, mieszamy z pokruszonymi ciastkami,

wykładamy na formę tortu, zakładając jednocześnie obręcz.

Chłodzimy w lodówce.

Ubijamy mascarpone z jogurtem i cukrem. Dodajemy likier cytrynowy i sok z cytryny.

Rozpuszczamy żelatynę w ciepłym mleku, przestudzoną dodajemy do serka.

Ubijamy śmietankę z łyżką cukru.

Powoli dodajemy do masy serowo jogurtowej mieszając łopatką.

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do musu, który wykładamy na spód z ciasteczek.

Rozpuszczamy czekoladę z 4 łyżkami mleka. Studzimy.

Wykładamy na mus cytrynowy i wykałaczką rozmazujemy, tworząc wzorki.

Chłodzimy sernik około 4-5 godzin w lodówce.



B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+