LEMON CHEESECAKE
vote now
Mam w tym tygodniu niepohamowaną ochotę na cytryny.
Sernik powstał z myślą o delikatnej piance cytrynowej z gorzką czekoladą.
Deser jest na bazie mascarpone i jogurtu greckiego.
Jeden z delikatniejszych serników jakie jadłam na zimno.
Smakiem przypomina francuskie deserki serowe.
s k ł a d n i k i :
ciasteczka digestive z czekoladą
50 dag margaryny niesolonej
łyżka soku z cytryny
400 ml śmietanki 30%
4 łyżki mascarpone
4 łyżki jogurtu grckiego
5 łyżeczek żelatyny
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
likier cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
3 białka
w y k o n a n i e :
Kruszymy ciasteczka w malakserze. Rozpuszczamy margarynę, mieszamy z pokruszonymi ciastkami,
wykładamy na formę tortu, zakładając jednocześnie obręcz.
Chłodzimy w lodówce.
Ubijamy mascarpone z jogurtem i cukrem. Dodajemy likier cytrynowy i sok z cytryny.
Rozpuszczamy żelatynę w ciepłym mleku, przestudzoną dodajemy do serka.
Ubijamy śmietankę z łyżką cukru.
Powoli dodajemy do masy serowo jogurtowej mieszając łopatką.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do musu, który wykładamy na spód z ciasteczek.
Rozpuszczamy czekoladę z 4 łyżkami mleka. Studzimy.
Wykładamy na mus cytrynowy i wykałaczką rozmazujemy, tworząc wzorki.
Chłodzimy sernik około 4-5 godzin w lodówce.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!