Krem kawowy z ganache i kakao

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
2 h 20 m
566 Kcal

Intensywny smak kawy, kremowa konsystencja i wcale nie mdły. Taki właśnie jest ten krem kawowy. Ponieważ przepisy babci są zawsze wspaniałe, pomyśleliśmy, że powrócimy do klasycznego przepisu, aby sprawić przyjemność miłośnikom kawy. Rezultat: prosty przepis, który doda idealny akcent do naszych codziennych posiłków po obiedzie. Słodycz kremu wspaniale łączy się z pozostałymi warstwami: warstwą kakao w proszku i warstwą delikatnego kawowego ganache - po prostu pyszne! Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku i daj nam znać, co myślisz w komentarzach.

Składniki

2

Do kremu:

Do dekoracji:

Materiały

  • Kieliszki do piwniczki na wino

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania15 min
  • Odstawić i schłodzić 100 ml mleka w lodówce. Zaparzyć espresso i odstawić. W rondelku podgrzać resztę mleka (110 ml) + cukier + filiżankę kawy. Spróbować i dostosować ilość cukru i/lub kawy do własnych upodobań.
  • W innym rondlu wymieszaj żółtko + 10 g mąki kukurydzianej + zimne mleko, które mieliśmy w lodówce (100 ml). Dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby zintegrować wszystkie składniki i uzyskać jednorodną konsystencję.
  • Dodaj mieszaninę zimnych składników do garnka z gorącą kawą i mlekiem. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aby zapobiec przywieraniu. Zawsze mieszać w tym samym kierunku. Kontynuować gotowanie przez około 10 minut lub do momentu, aż mieszanina zgęstnieje. Należy pamiętać, że mieszanina zgęstnieje bardziej, gdy ostygnie.
  • Napełnij szklanki mieszanką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Kawowy ganache:
    Posiekaj czekoladę i umieść ją w małej misce. Podgrzej śmietankę w kuchence mikrofalowej. Rozcieńczyć kawę rozpuszczalną w gorącej śmietance. Wlać do posiekanej czekolady i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą.

    Wyjąć pucharki z lodówki i rozprowadzić na nich ganache, tworząc warstwę pokrywającą całą powierzchnię. Wstawić do lodówki.
  • Podczas serwowania dodać kakao na całej powierzchni i udekorować kolorowymi jadalnymi perełkami.

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę zastąpić mleko napojem roślinnym lub mlecznym bez laktozy?

Tak, można użyć wybranego napoju roślinnego: mleka migdałowego, owsianego...
My użyliśmy perełek czekoladowych, ale można użyć startej białej czekolady. Świetnie sprawdza się również warstwa pokruszonych herbatników.
Skrobia kukurydziana jest opcjonalna w tym przepisie. Pomoże jednak nadać kremowi konsystencję i zapobiegnie pękaniu mieszanki. Przy wskazanej ilości skrobi kukurydzianej krem będzie jędrny, ale puszysty. Można jednak zmieniać jej ilość, aby uzyskać mniej lub bardziej płynną konsystencję.
Aby wygodnie przechowywać ten krem z dnia na dzień, należy szczelnie przykryć go folią spożywczą i przechowywać w lodówce.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 566Kcal
  • Węglowodany: 63g
  • Tłuszcze: 28.8g
  • Tłuszcze nasycone: 16.2g
  • Białka: 10.1g
  • Błonnik: 7.2g
  • Cukry: 46.4g
  • ProPoints: 15
  • SmartPoints: 26
Informacje żywieniowe za 1 porcję (256g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: