Zupa krem z dyni
zagłosuj teraz
Pyszny przepis na zupę krem z dyni: kremowe velouté, które rozgrzeje w chłodne dni!
Składniki
4
Materiały
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
W dużym garnku podsmaż posiekaną cebulę na maśle.
Dodaj obrane i oczyszczone kawałki dyni. Smaż przez minutę.
Przykryj wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut.
Umieść wszystko w blenderze razem z wodą z gotowania. Podgrzej śmietanę i dodaj do dyni. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie zmiksuj.
Podawaj i voilà, twoje velouté z dyni jest gotowe!
Obserwacje
Dodaj pora: Jeśli chcesz nadać zupie dyniowej więcej smaku, dodaj pora.
Woda z gotowania: po włożeniu preparatu do blendera (nasz krok 4), nie wlewaj całej wody z gotowania, aby uzyskać gęste velouté. Resztę wody z gotowania można zachować jako bulion :-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 190Kcal
- Węglowodany: 6.1g
- Tłuszcze: 16.3g
- Tłuszcze nasycone: 11.7g
- Białka: 2.5g
- Błonnik: 3.5g
- Cukry: 3.2g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (261g)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis