Kotleciki curry z kalafiora z dipem buraczano - miętowym
vote now
Pyszne, sycące i aromatyczne kotlety z kalafiora to nasza dzisiejsza propozycja na obiad. Podajemy je z wybitnym, jogurtowym dipem z burakami i miętą, ale możecie użyć innego, ulubionego sosu. Najlepiej nasmażyć nieco więcej kotlecików i zjeść następnego dnia do kanapek.
1. Kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy jaja, mąkę i tyle wody, aby powstało ciasto.
2. Masę doprawiamy, dodajemy natkę, rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3. Wszystkie składniki na dip mieszamy ze sobą, doprawiamy.
Na ok. 15 kotlecików:
1 duży kalafior ugotowany
2 łyżki mąki
2 jaja
płaska łyżka curry
pół łyżeczki przyprawy do ziemniaka
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
woda
olej
Dip:
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki buraczków, np. Pychotka (Primavika)
garść listków mięty, posiekanych
łyżka soku z cytryny
pieprz, sól
1. Kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy jaja, mąkę i tyle wody, aby powstało ciasto.
2. Masę doprawiamy, dodajemy natkę, rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3. Wszystkie składniki na dip mieszamy ze sobą, doprawiamy.
eatyourdream
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!