Babeczki z kawałkami czekolady - amerykański przepis
Klasyczny amerykański deser, przekąska lub śniadanie: muffiny! Dodaj chipsy czekoladowe dla dodatkowej przyjemności i delektuj się szklanką mleka.
Składniki
Przygotowanie
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wodorowęglan sodu.
W innej misce wymieszaj jajka i mleko. Dodaj tę mieszaninę do suchych składników i grubo wymieszaj.Dodaj roztopione masło i szybko wymieszaj, a następnie dodaj wiórki czekoladowe.
Umieść foremki na muffinki w formie i wypełnij każdą z nich po brzegi. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. I voilà, amerykańskie muffinki z kawałkami czekolady są gotowe!
Obserwacje
Chipsy czekoladowe: Jeśli ich nie masz, możesz po prostu pokruszyć kilka kawałków z tabliczki czekolady lub zmielić je w blenderze. Można je również zastąpić innymi orzechami, suszonymi lub świeżymi owocami itp.
Mieszanie: Wymieszanie suchych składników z jednej strony, a reszty z drugiej, sprawi, że muffiny będą miały bardziej miękką i przewiewną konsystencję po upieczeniu. Wynika to z reakcji chemicznej między drożdżami a wodorowęglanem zmieszanym z resztą składników. Jeśli chodzi o ciasto, fakt, że nie jest ono całkowicie gładkie, również podkreśli tę puszystą konsystencję.
Papierowe foremki: Dodadzą one po prostu dodatkowego dekoracyjnego akcentu Twoim muffinkom. Jeśli ich nie masz, nie panikuj! Twoje muffinki będą równie urocze bez nich. Pamiętaj jednak, aby wysmarować foremki olejem lub masłem.
Oceń ten przepis