Zapiekanka z kalafiora
Użyj tej zapiekanki, aby zapoznać swoje dzieci z kalafiorem! Dzięki połączeniu z sosem beszamelowym i tartym serem, będą zdumione i zachwycone ;-)
Składniki
5
Materiały
- Naczynie do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania45 min
Pokrój różyczki kalafiora i gotuj przez 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Umieść w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę na raz. Dobrze wymieszaj.
Dodawaj mleko po trochu, za każdym razem dobrze mieszając i zagęszczając. Gdy całe mleko zostanie dodane, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu, aż beszamel osiągnie pożądaną konsystencję.
Polać kalafior. Na wierzch dodać starty ser.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
A teraz zapiekanka z kalafiora jest gotowa!
Obserwacje
Alternatywa bezglutenowa: mąkę można zastąpić mąką kukurydzianą.
Dodatki: dla dodatkowego smaku, dodaj boczek i cebulę do swojego przepisu!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 245Kcal
- Węglowodany: 14.1g
- Tłuszcze: 12.4g
- Tłuszcze nasycone: 7.9g
- Białka: 15.4g
- Błonnik: 7g
- Cukry: 10.2g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (371g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis