Zapiekanka rybna, prosty i łatwy przepis
zagłosuj teraz
Masz ochotę na łatwy, niewymagający posiłek tego wieczoru? Zapiekanka rybna jest dla Ciebie ;-) Pokażemy Ci krok po kroku, jak go przygotować, abyś mógł dzielić się wspaniałym posiłkiem z rodziną. Jest to również idealny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia ryb ;-) Proste i skuteczne połączenie białej ryby, ziemniaków i odrobiny sosu beszamelowego. Nie zapominając oczywiście o tartym serze w piekarniku ;-) Jest to również przepis przeciwko marnotrawstwu, który sprawi, że resztki ziemniaków zyskają nowe życie ;-)
Składniki
6
Materiały
- Naczynie żaroodporne 30 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania50 min
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut.
Wysmarować masłem naczynie żaroodporne i ułożyć ziemniaki na dnie. Pokrój rybę na duże kawałki i ułóż je na ziemniakach. Na koniec dodaj do ryby umyte i pokrojone w plasterki grzyby.
Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w rondelku i dodaj mąkę na raz. Wymieszać trzepaczką.
Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Wlać sos beszamelowy na składniki w naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180°C.
A teraz zapiekanka rybna jest gotowa!
Obserwacje
Ryba: można użyć dowolnej ryby
Warzywa: można dodać dowolne warzywa, takie jak marchew lub por.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 386Kcal
- Węglowodany: 29.9g
- Tłuszcze: 16.9g
- Tłuszcze nasycone: 7.8g
- Białka: 27.7g
- Błonnik: 2.2g
- Cukry: 5.6g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (324g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Płyta grzewcza
Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:





Oceń ten przepis