Klopsy FIT z piersi kurczaka i pora
vote now
Jeszcze jedna propozycja na odchudzony, dietetyczny obiad. Nie mogę uwierzyć, że tych drobiowych klopsów nie ma jeszcze na blogu:- ) Po raz pierwszy jadłam je na jakiejś rodzinnej imprezie i od razu poprosiłam o przepisem moją kuzynkę Aśkę, która je serwowała. Z czasem lekko zmodyfikowałam recepturę, dodając do mięsa płatki owsiane lub otręby. Junior uwielbia je więc robie je dosyć często. Mielone z piersi kurczaka są soczyste, delikatne i miękkie, a jeśli usmażycie je na minimalnej ilości tłuszczu lub w piekarniku naprawdę będą klopsami FIT.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka1 duży por lub 2 mniejsze1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka domowej vegety½ łyżeczki soli*½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1 jajko2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych**1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia klopsów**masło klarowane lub olej do smażenia
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i chrząstek. Mięso posiekać w drobna kostkę. Białą część pora drobno pokroić. W misce wymieszać mięso z porem, sokiem z cytryny, domowa vegetą, solą i pieprzem – odstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed smażeniem dodać jajko, płatki owsiane i mąkę ziemniaczaną – dokładnie wymieszać. Jeśli chcecie sprawdzić czy klopsy będą wystarczająco słone, wystarczy usmażyć na patelni mały kawałek mięsa i w razie konieczności doprawić. Formować klopsy, obtaczać w płatkach owsianych i smażyć na złoty kolor, na patelni z dodatkiem małej ilości masła klarowanego.
Smacznego:- )
*jeśli używacie sklepowej Vegety nie dodajcie już dodatkowo soli
** zamiast płatków owsianych do klopsów można dodać bułkę tartą lub otręby (najczęściej dodaję orkiszowe lub gryczane)
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!