Hummus z buraków

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
5 min
107 Kcal

A może by tak nadać naszemu hummusowi trochę koloru? Dodaj trochę buraka do ciecierzycy i masz różowy hummus! Jest szybki, łatwy i nie wymaga gotowania, więc z pewnością zachwyci gości jako aperitif ;-) Przepis bogaty w białko roślinne, które dostarczy Ci mnóstwo energii! Nie wahaj się dodać go do sałatek, aby uzyskać pełnowartościowe śniadanie ;-)

Składniki

4

Materiały

  • 1 mikser

Przygotowanie

  • Hummus z buraków - Przygotowanie krok 1W blenderze umieścić ugotowaną ciecierzycę, ugotowane buraki, ząbek czosnku, tahini, natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawić do smaku.
  • Hummus z buraków - Przygotowanie krok 2Zmiksuj mieszaninę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt pastowata, dodaj więcej wody.
  • Hummus z buraków - Przygotowanie krok 3Skrop hummus oliwą z oliwek i posyp sezamem. Gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Tahin to przecier sezamowy. Można go znaleźć w supermarketach. Można go zastąpić innym puree z nasion oleistych.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 107Kcal
  • Węglowodany: 13.1g
  • Tłuszcze: 2.4g
  • Tłuszcze nasycone: 0.4g
  • Białka: 5.5g
  • Błonnik: 5.4g
  • Cukry: 4.9g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (127g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: