Kiełbaski z mięsa mielonego na grilla
vote now
Przedstawiam Wam mój przepis na oswojone z niemożliwością zdobycia mieszanego mięsa mielonego, podobne do chorwackich cevapcici, (tutaj: http://bialaglowka.blogspot.com/2013/07/cevapcici-chorwackie-kotleciki-z-grilla.html) mielone kiełbaski grillowe.
Są pysznie korzennie-aromatyczne i cudnie proste w przygotowaniu.
Pyszna sprawa, w sam raz na letnie wypady za miasto, jak również na świeży pomysł na mielonego do obiadu. ;)
500g mielonej łopatki wieprzowej1 łyżeczka tymianku1 średnia cebula1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki pieprzu cayenne4 duże ząbki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegopół łyżeczki kolendry 8 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki sody sól, pieprz
Są pysznie korzennie-aromatyczne i cudnie proste w przygotowaniu.
Pyszna sprawa, w sam raz na letnie wypady za miasto, jak również na świeży pomysł na mielonego do obiadu. ;)
500g mielonej łopatki wieprzowej1 łyżeczka tymianku1 średnia cebula1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki pieprzu cayenne4 duże ząbki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegopół łyżeczki kolendry 8 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki sody sól, pieprz
Mięso przekładamy do miski.
Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę.
Cebulę drobno siekamy.
Cebulę drobno siekamy.
Dodajemy ją oraz czosnek do mięsa i dobrze mieszamy.
Kumin podprażamy na suchej patelni do momentu zbrązowienia.
Przekładamy go do moździerza i miażdżymy.
W moździerzu ugniatamy również ziarna ziela angielskiego oraz kolendry.
Gdy każda z przypraw będzie już gotowa, posypujemy nimi mięso, dodajemy również łyżeczkę suszonego tymianku oraz sodę i papryki w proszku.
Na koniec całość doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem i dobrze wygniatamy w rękach przez kilka minut.
Wyrobione mięso zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Około pół godziny przed smażeniem kotlecików-kiełbasek, mięso wyjmujemy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
Następnie z małych porcji mięsa formujemy niezbyt duże, owalne kotleciki i układamy je na patelni grillowej.
Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe.
Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe.
Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy).
Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek. :)
Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek. :)
Kuchenna Kontrrewolucya
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!