Petitchef PL

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem

M Mia cucina
(5.00/5 - 1 głosuj)


Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem  będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł.  Przepis podpatrzony u Dorotki.  

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem

Składniki na dwie blaszki bułeczek:
800 g mąki pszennej chlebowej 
30 g drobnego cukru 
1 łyżeczka soli 
8 g drożdży suchych  lub 16 g drożdży świeżych
520g mleka 
60 g masła, roztopionego

Na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Składniki na nadzienie
100 g miękkiego masła 
2 ząbki czosnku  
4 łyżeczki świeżej pietruszki

ciasto drożdżowe:  
Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę mąki i pozostałe składniki,  dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. 
Powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (na 1,5 /2 h).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia.


Nadzienie
Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem.  
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem.


Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne.

Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu.












Oceń ten przepis:



Menu dnia