Mus czekoladowy
Najlepszy przepis na mus czekoladowy, super łatwy i wymagający tylko 3 składników! Smacznego :-)
Składniki
Materiały
- mikser elektryczny
- miska sałatkowa
Przygotowanie
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek.
Dodaj cukier do żółtek i wymieszaj. Rozpuść czekoladę, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do masy.
Ubij białka na sztywną pianę.
Dodawaj je stopniowo do mieszanki czekolady, żółtek i cukru. Najpierw energicznie wymieszaj, aby zmiękły, a następnie uważaj, aby nie zmiażdżyć białek, podnosząc masę na wierzch i delikatnie mieszając.
Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
A teraz mus czekoladowy jest gotowy!
Obserwacje
Jak przechowywać mus czekoladowy?
Może być przechowywany nie dłużej niż kilka dni w lodówce. Dobrze przechowuje się również w zamrażarce.
Ile musu czekoladowego na osobę?
Przepis jest przeznaczony dla 6 osób. Na jedną osobę powinno przypadać około 80 g musu, a nawet 100 g, jeśli masz ochotę na słodycze!
Jak zrobić bardziej chrupiący mus?
Dodać wiórki czekoladowe! Kremowa konsystencja musu w połączeniu z chrupkością kawałków czekolady powali Cię na kolana!
Dlaczego mus nie jest wystarczająco twardy?
Aby mus dobrze się trzymał, pozostaw go na noc w lodówce.
Dlaczego moje białka nie rosną dobrze?
Aby pomóc białkom urosnąć, pozostaw je w temperaturze pokojowej przed ubiciem mikserem elektrycznym. Dodaj również szczyptę soli.
Jaką czekoladę powinienem wybrać? Ten mus jest zrobiony z ciemnej czekolady. Jeśli chcesz, możesz wybrać 70% czekoladę, aby uzyskać mus o pełniejszym smaku. Można go również przygotować z mlecznej lub białej czekolady, w zależności od preferencji!
Czy do musu czekoladowego potrzebny jest cukier?
Cukier nie jest obowiązkowy. Jeśli jesteś fanem intensywnej czekolady, możesz przygotować ten przepis bez cukru, co będzie dla Ciebie odpowiednie.
Oceń ten przepis