CYTRYNOWE TIRAMISU

vote now
CYTRYNOWE TIRAMISU



Spełniam prośbę Ervishy i zamieszczam przepis na tiramisu cytrynowe.

Wiem, że klasyk to kawowy, ale co zrobić jak ktoś nie przepada za kofeiną? Rezygnując z tego deseru?

nie ma mowy.

Zastąpiłam ją cytryną, lemon curd i gorzką czekoladą.

Bardzo orzeźwiający deser z powodzeniem można zrobić tort cytrynowy, co nie omieszkam zaprezentować na blogu oczywiście.
s k ł a d n i k i :

250 dag mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
3 żółtka
1 łyżeczka lemon curd
1 łyzeczka likieru cytrynowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
50 ml cieplego mleka
gorzka czekolada 75 %
2 łyżki śmietanki 30%
biszkopt lub biszkopciki


w y k o n a n i e :

Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ubijamy razem około 1 minuty. Dolewamy likieru cytrynowego i 1 łyżeczke lemon curd, oczywiście można dodać wiecej, ja lubię delikatny posmak cytrynowy.


Ubijamy śmietankę z odrobiną cukru dodajemy powoli do masy serowej. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę uprzednio w ciepłym mleku i mieszamy krem cytrynowy.

W ozdobnej misie lub żaroodpornym pojemniku wykłądamy biszkopt, u mnie jajeczny klasyczny waniliowy. Wylewamy krem cytrynowy, nie potrzeba nasączać biszkopta, gdyż krem jest lekko płynny i odpowiednio nawilży biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną gorzką czekoladę ze śmietanką. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

Wykładamy deser łyżkami do filiżanek lub pucharków, posypujmey czekoladą lub ciemnym kakao.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki przed samym podaniem.



B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+