Zupa krem z grzybów
zagłosuj teraz
Przy coraz chłodniejszej pogodzie wspaniale jest móc cieszyć się kremowym velouté. W tym przepisie wykorzystujemy grzyby, aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu!
Składniki
4
Materiały
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min
Roztop masło w dużym rondlu i podsmaż posiekaną cebulę.
Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut. Dodaj wino, sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
Podgrzać śmietanę.W blenderze zmiksuj grzyby i wodę z ich gotowania z podgrzaną śmietaną. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
A teraz grzybowe velouté jest gotowe do spożycia!
Obserwacje
Zbyt gęste? Rozszerz swoje velouté mlekiem, aby było kremowe i gładkie.
Inne grzyby? Tutaj użyliśmy pieczarek, ale z łatwością możesz wybrać inną odmianę ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 511Kcal
- Węglowodany: 10.4g
- Tłuszcze: 45.3g
- Tłuszcze nasycone: 31.7g
- Białka: 5.7g
- Błonnik: 2.3g
- Cukry: 4.6g
- ProPoints: 13
- SmartPoints: 24
Informacje żywieniowe za 1 porcję (346g)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis