Zupa cebulowa
vote now
Zupa cebulowa (soupe à l'oignon) to potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest bulion warzywny lub mięsny a dodatkiem cebula. Zazwyczaj podaje się ją z grzankami i tartym żółtym serem Zupa cebulowa gości na francuskich stołach podobno już od XVII wieku. Na początku była danie dla najuboższych ze względu na prosty sposób wykonania i szeroką dostępność cebuli. Po latach zyskała uznanie wielu kucharzy i stała się narodowym przysmakiem. Za twórcę tego dania uważa się króla Francji Louisa XV, który pewnego wieczora przygotował danie z trzech składników czyli cebuli, masła oraz szampana i w ten oto sposób powstała pierwsza zupa cebulowa. Zupa ta jest bardzo smaczna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:- 15 średnich cebul
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- szklanka białego wina
- litr bulionu warzywnego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- grzanki
- tarty żółty ser
Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Do garnka wlewamy oliwę i chwilę podgrzewamy. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści po czym wrzucamy cebulę. Smażymy ją, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Prawidłowo usmażona cebula powinna mieć karmelowy kolor, w przeciwnym razie zupa będzie gorzka i straci swój smak.Następnie wlewamy wino i czekamy, aż odparuje do połowy. Kolejno wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Zupę przelewamy do żaroodpornego głębokiego talerzyka. Grzanki kładziemy na zupie i posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika, najlepiej na opcje grill i trzymamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści (około 5 minut).
Bon appétit!
Składniki:- 15 średnich cebul
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- szklanka białego wina
- litr bulionu warzywnego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- grzanki
- tarty żółty ser
Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Do garnka wlewamy oliwę i chwilę podgrzewamy. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści po czym wrzucamy cebulę. Smażymy ją, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Prawidłowo usmażona cebula powinna mieć karmelowy kolor, w przeciwnym razie zupa będzie gorzka i straci swój smak.Następnie wlewamy wino i czekamy, aż odparuje do połowy. Kolejno wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Zupę przelewamy do żaroodpornego głębokiego talerzyka. Grzanki kładziemy na zupie i posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika, najlepiej na opcje grill i trzymamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści (około 5 minut).
Bon appétit!
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!