Spaghetti warzywne z sosem pomidorowo-paprykowym
vote now
Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".
2 porcje
3 małe cukinie
3 marchewki
troszkę oliwy i soku z cytryny
sos:
200g przecieru pomidorowego lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu - ja dodałam zwykły mielony pieprz czarny
garstka poszatkowanych listków bazylii
sól morska lub himalajska
Cukinie i marchewki kroimy w cienkie paski, możemy użyć do tego celu obieraczki do warzyw. Gotujemy je na parze ok. 2-3 minuty. Spryskujemy oliwą i sokiem z cytryny.
Szykujemy sos. Do rondelka wlewamy oliwę. Przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę paprykę, tymianek i zmiażdżony zielony pieprz.
Dodajemy przecier lub pomidory, koncentrat i oregano. Przyprawiamy solą. Dusimy na wolnym ogniu.
Miksujemy na gładki sos. Dodajemy bazylię, mieszamy.
Gotowym sosem polewamy makaron z warzyw.
Uwaga: jeśli chcemy zastąpić zielony pieprz - czarnym mielonym, to dodajemy go pod koniec gotowania. Nie przesmażamy wraz z papryką, aby sos nie zgorzkniał.
Bez Pszenicy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!