Sos beszamelowy, łatwy przepis
Jak zrobić sos beszamelowy. Do lasagne, croque-monsieur, zapiekanek lub innych dań, którymi można podzielić się z przyjaciółmi i rodziną. Ptitchef podaje PRAWDZIWY przepis, który sprawi, że wszyscy goście się rozpłyną :-)
Składniki
		
			
			4
			
		
	
																		Przygotowanie
Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min
Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie roztop masło w rondelku. Jak tylko zacznie "skwierczeć", dodaj mąkę na raz i wymieszaj.
Gotować przez 2 minuty, ale nie dopuścić do zbrązowienia mieszanki.
Dodaj przegotowane mleko do mieszanki i mieszaj, aż zgęstnieje. Gdy beszamel osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a beszamel jest gotowy!
Obserwacje
Gałka muszkatołowa: aby upewnić się, że smak gałki muszkatołowej nie zostanie utracony podczas gotowania, dodaj ją pod koniec wraz z solą i pieprzem.
 
 Co zrobić, jeśli sos beszamelowy jest zbyt rzadki?
 Jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, dodaj 10 g mąki. Należy pamiętać, że sos zgęstnieje, gdy ostygnie.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 154Kcal
			
		- Węglowodany: 12.4g
 - Tłuszcze: 9.2g
 - Tłuszcze nasycone: 6g
 - Białka: 5.3g
 - Błonnik: 0.5g
 - Cukry: 6.2g
 - ProPoints: 4
 - SmartPoints: 7
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (144g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        


Oceń ten przepis