Rok bloga. Tort tiramisu z płotkiem z biszkoptów.
vote now
Minął już rok. Jak z bicza strzelił. Ciesze się, ale nie jestem usatysfakcjonowana w 100%. Dlaczego? Może chodzi o wyświetlenia i o ogrom pracy. To nie tak, że zależy nam tylko na tym, ale nie oszukujmy się - każdy lubi być doceniany. Sądzę że obecny wynik (trochę ponad 61 tysięcy w ciągu roku) jest dosyć kiepski. Z jednej strony nie kipimy popularnością, a z drugiej nie wyobrażamy sobie życia bez pisania postów. Same czerpiemy z tego przyjemność, uczy nas to sukcesywności i systematyczności, a poza tym jest to kolejna rzecz, która jeszcze bardziej zbliża nas z Zuzą. Bo gdyby nie ona, to...
...to blog by nie istniał.
Nie zależnie od ilości czytelników blog wciąż będzie tworzony. Nadal będzie kopalnią naszych wypróbowanych przepisów. Słodkich, słonych, wegetariańskich, okazyjnych, wegańskich, dietetycznych, mięsnych, zdrowych, niezdrowych. Będą ciasta, ciastka, obiady, śniadania, sałatki, przetwory... Z odrobiną prywaty - wstępniaków, anegdotek, historii... Będą zdjęcia. Te bardziej i te mniej udane. Będziemy my. Bo gotowanie, pieczenie i pisanie o tym sprawia nam radość. I mam nadzieję, że tak zostanie :)
Sto lat, chilicake.
Z okazji roczku, chciałabym Wam przedstawić mój najbardziej udany tort jaki zrobiłam w życiu.
Przepis pochodzi z kwestii smaku.
Biszkopt6 jajek
szklanka cukru
szklanka (140 g) mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie160 ml mocnej kawy
160 ml likieru (kawowego lub amaretto, lubi tego i tego)
6 łyżek kakao
Krem mascarpone6 łyżek cukru
6 żółtek
750 g mascarpone
Ponadto200 g podłużnych biszkoptów (lady fingers)
3 łyżki ulubionych powideł lub marmolady
wstążka
Wykonanie BiszkoptuPiekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę o wymiarach 22 lub 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i na koniec przesiać obie mąki. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy i piec około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić a następnie pokroić na trzy blaty.
Wykonanie kremuDwie szklanki wody zagotować w małym garnuszku. Gdy woda będzie wrzeć, położyć miseczkę. W kąpieli wodnej ubić na jasną i lekko sztywną pianę żółtka z cukrem. Miseczkę zdjąć z garnka i ubijać przez kolejne 4/5 minut. W drugiej misce rozmieszać krem mascarpone i dodać do niego puch jajeczny. Jeśli masa będzie mało sztywna, dodać opakowanie śmietan fixu i krótko ubijać mikserem.
PrzełożeniePierwszy blat nasączyć likierami i posmarować dżemem. Na dżem nałożyć 1/3 masy. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć i rozsmarować dżem, położyć masę. Na ostatni biszkopt nałożyć połowę pozostałej masy. Boki tortu przykryć pozostałym kremem. Wierzch tortu zasypać kakao. Ja dodatkowo wykorzystałam małą serwetkę, którą mama przykrywa koszyczek wielkanocny. Z biszkoptów poucinać jedną stronę i wybudować płotek. Jak najszybciej związać go wstążką.
Red Hot Chili Cake
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!