Ptysie z tatarem z łososia
vote now
Pyszna przekąska, która zachwyci niejedno podniebienie. Mięciuteńkie ciasto ptysiowe, kryje w sobie cudowne nadzienie z łososia. Bez zbędnych dodatków, z minimalną ilością przypraw po to, by to właśnie łosoś grał tu pierwszoplanową rolę.
Korpusy ptysiowe zrobić możecie z całości ciasta. Wyjdzie ich wówczas zdecydowanie więcej niż będziecie potrzebować do tatara. Niewykorzystane ptysie z powodzeniem można zamrozić lub wykorzystać za kilka dni. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Korpusy ptysiowe zrobić możecie z całości ciasta. Wyjdzie ich wówczas zdecydowanie więcej niż będziecie potrzebować do tatara. Niewykorzystane ptysie z powodzeniem można zamrozić lub wykorzystać za kilka dni. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto i przełożyć je do worka cukierniczego. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Workiem cukierniczym wyciskać małe zgrabne ptysie trochę większe od orzecha włoskiego. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut na złoto w temp. 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.
Składniki na nadzienie:
200g tatara z łososia Firmy Suempol
16szt. zielonych drylowanych oliwek
2 malutkie cebulki lub 1 średnia
pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny (zacząć od 3/4 łyżeczki)
ponadto:
odrobina masła
koperek do dekoracji
Oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, podobnie jak cebulę. Dodać łososia, posiekany koperek i oliwę. Całość doprawić pieprzem i sokiem z cytryny (soli nie wymaga - łosoś jest już solony).
Ptysie przekroić wzdłuż na pół. Do każdego nałożyć tatara i przykryć czapeczką z ptysia. Wierzch leciutko posmarować masłem, by dekoracja z koperku trzymała się na miejscu.
Z podanych proporcji na nadzienie powinno wyjść ok. 24 szt zgrabnych ptysi. Podawać schłodzone. Smacznego :) Tatar z łososia atlantyckiego Firmy Suempol jest dostępny na terenie małopolski w sieciach sklepów Biedronka.
fot: http://tatar.suempol.pl/konkurs/
Aktualnie trwa konkurs pod hasłem:
Puść oczko do Pana Łososia i wygraj fantastyczne nagrody!Wystarczy, że kupicie Tatar z łososia - najnowszy produkt firmy Suempol i zrobicie sobie zabawne zdjęcie z opakowaniem produktu.
Można wygrać atrakcyjne nagrody:
jeden z tabletów marki Samsung
kosz piknikowy lub
kartę podarunkową do sieci Duka.Więcej szczegółów znajdziecie na stronie producenta
Zapraszam Was także do odwiedzenia strony Firmy Suempol na Facebooku, gdzie będziecie mogli na bieżąco śledzić nowości :)
moje pasje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!