Chouquettes, ptysie z cukrem perlistym
zagłosuj teraz
Chouquettes! Dla tych, którzy się zgubili, jest to takie samo ciasto jak profiteroles. Ale tym razem bez nadzienia i z cukrem perlistym na wierzchu. Pyszna przekąska do popołudniowej kawy :)
Składniki
4
Materiały
- woreczek do ciasta
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania20 min
W rondelku podgrzej wodę, masło i sól.
Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę na raz. Mieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od boków.
Zdjąć z ognia i dodawać jajka jedno po drugim, miksując pomiędzy każdym z nich. Mieszaj energicznie, aby ciasto stało się elastyczne.
Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj ciasto parzone w pożądany rozmiar (najlepiej średniej wielkości).
Posypać cukrem perlistym.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC.
Zachowaj ostrożność pod koniec czasu pieczenia. Nie wyjmuj ich bezpośrednio z piekarnika, ponieważ istnieje ryzyko, że opadną.
Przed wyjęciem pozostaw drzwiczki piekarnika otwarte przez 10 minut.
Pozostawić do ostygnięcia i gotowe!
Obserwacje
* Można je jeść w niezmienionej postaci lub nadziać czym tylko się chce (kremem czekoladowym, lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sorbetem malinowym, masłem orzechowym...).
* Ciasto można zamrozić przed pieczeniem. Wtedy wystarczy wyjąć je 1 godzinę wcześniej z lodówki i upiec.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 204Kcal
- Węglowodany: 15.7g
- Tłuszcze: 13g
- Tłuszcze nasycone: 7.6g
- Białka: 5.4g
- Błonnik: 0.7g
- Cukry: 3.1g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (89g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Można zamrozić
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:






Oceń ten przepis