Psiankowaty obiad jednogarnkowy - czyli po prostu leczo
vote now
Leczo - uwielbiam, pyszne aromatyczne...hmmm a teraz jest na nie najlepsza pora - dojrzałe czerwone pomidory, piękna czerwona papryka, dorodne cukinie...wszystko z jednej rodziny warzyw, które rewelacyjnie współpracują ze sobą smakami.
Leczo:(na przynajmniej 2 dni)
5 czerwone papryki (mogą być różnokolorowe)2 średnie cebule1 średnia cukinia2 puszki pomidorów (można użyć świeżych - ok 0,5 kg) 350 g dobrej kiełbasy3 łyżki oleju rzepakowego1 szklanka wody*sól, pieprz, oregano, chili
* opcjonalnie
Cebulę kroimy w półksiężyce i szklimy na oleju. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko dusimy razem przez około pół godziny, możemy delikatnie podlać wodą, choć nie jest to konieczne gdyż warzywa puszczają soki.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na osobnej patelni.
W międzyczasie do warzyw dodajemy pomidory, a następnie podsmażoną kiełbasę. wszystko razem dusimy kolejne kilka minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i oregano.
Podajemy z ugotowanym ryżem (ja tak lubię najbardziej) lub z pieczywem (ulubiona opcja mojego męża).
Odkryłam również że super leczo sprawdza się jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Smacznego!
o tym co w życiu...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!