Mozzarelline we frytkownicy powietrznej

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
1 h 23 m
269 Kcal

Bardzo łatwy i smaczny przepis. Wszystko, co musisz zrobić, to wykonać kilka małych kroków, aby przygotować małe mozzarelle we frytkownicy powietrznej, które będą chrupiące na zewnątrz i ciągnące w środku. Dzięki metodzie smażenia w frytownicy powietrznej do przygotowania tego przepisu zużywa się bardzo mało oleju: będą one lżejsze niż klasyczne mozzarelle, ale nadal bardzo smaczne. Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, jeśli chcesz wypróbować pyszne panierowane mozzarelle we frytkownicy powietrznej. Są to przystawki, które wszyscy uwielbiają i staną się obowiązkowym elementem aperitifów w domu.

Składniki

4

Materiały

  • Frytkownica powietrzna
  • 3 miski
  • Szczypce
  • Bibuła
  • Papier do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania8 min
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 1Odsączyć mozzarelle z płynu. Umieść je na talerzu i kilkakrotnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 2Teraz przygotuj 3 małe miseczki, które będą potrzebne do panierowania:
    - 1 z mąką
    - 1 z roztrzepanymi jajkami i 1 szczyptą soli
    - 1 z bułką tartą i 1 szczyptą soli.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 3Weź małą mozzarellę i zanurz ją w mące, przesuwając bezpośrednio miskę.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 4Następnie zanurz ją w jajku za pomocą szczypiec.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj bułkę tartą, cały czas mieszając w misce. Następnie powtórz 3 kroki, aby uzyskać podwójną bułkę tartą (mąka/jajko/bułka tarta). Kontynuuj, aż mozzarella będzie gotowa.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 6Umieść panierowane mozzarelle na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 7Po upływie tego czasu umieść mozzarelle w koszu frytkownicy powietrznej i spryskaj je odrobiną oleju. Smażyć przez 8 minut w temperaturze 190°C, a w połowie gotowania delikatnie potrząsnąć koszem, aby je wymieszać.
  • Mozzarelline we frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 8Mozzarelle we frytkownicy powietrznej są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę zamrozić mozzarelle ugotowane we frytownicy powietrznej?

Tak, można je zamrozić po panierowaniu i ugotować, gdy będą potrzebne.
Zalecamy spożywanie ich, gdy tylko będą gotowe. Po ugotowaniu są jeszcze gorące i ciągnące.
Oczywiście, że można. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą, a następnie usmaż je w dużej ilości oleju z nasion i odcedź, gdy będą złotobrązowe. Możesz również użyć frytkownicy, jeśli masz taką pod ręką.
Do bułki tartej można dodać zioła do smaku lub przyprawy, takie jak pieprz, papryka i kurkuma.
Jeśli wolisz, możesz podawać je z klasycznym sosem, takim jak ketchup, majonez lub sos jogurtowy.
W tym przepisie bardzo ważne jest podwójne panierowanie: użyj 3 misek i szczypiec, aby nie pobrudzić rąk po tym, jak mozzarelle przejdą przez jajko. Zalecamy również częste czyszczenie szczypiec, aby uniknąć uszkodzenia bułki tartej.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 269Kcal
  • Węglowodany: 26.6g
  • Tłuszcze: 10.7g
  • Tłuszcze nasycone: 5.4g
  • Białka: 14.9g
  • Błonnik: 1.5g
  • Cukry: 1.1g
  • ProPoints: 7
  • SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (101g)

Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: