Bułeczki z raclette

zagłosuj teraz
Przekąska
średnie
1 h 20 m
266 Kcal

Ciesz się smakiem raclette w bochenku chleba dzięki tym bułeczkom raclette! Szynka, ser i bułeczki przygotowane przy użyciu japońskiej metody tanghzong. Dzięki tej metodzie bułeczki będą wyjątkowo miękkie :-) Twoi goście pokochają ten pocieszający i oryginalny przepis, niezależnie od tego, czy podasz go na aperitif, czy z sałatką na kolację! Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wykonać ten przepis z całkowitym spokojem, dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom, zdjęciom i filmom ;-)

Składniki

9

Tangzhong :

Materiały

  • termometr
  • folia spożywcza
  • robot kuchenny z hakiem do ciasta
  • kwadratowa forma o wymiarach 20 cm na 20 cm
  • 1 pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania20 min
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 1Przygotować tangzhong: wlać wodę do rondla. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką. Mieszać na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C. Przykryć folią i schłodzić przez 6 godzin.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 2Umieść mąkę, cukier, sól i mleko w proszku w misce robota kuchennego. Zrób mały dołek i dodaj drożdże. Dodać zmiękczone masło, jajko, mleko i tangzhong.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 3Ugniatać przez około 10 minut na niskich obrotach. Uformować kulę i przykryć ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 4Odgazować ciasto i odważyć dziewięć małych kawałków ciasta o wadze około 75 g każdy, a następnie oprószyć je mąką, aby ułatwić pracę.
    Pokroić raclette i pancettę na 4 części.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 5Spłaszczyć kawałki ciasta. Umieść kawałek pancetty, a następnie kawałek sera raclette na środku każdego kawałka ciasta, a następnie złóż ciasto i uformuj kulki.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 6Umieść kulki w wysmarowanej masłem foremce i posmaruj wierzch żółtkiem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Bułeczki z raclette - Przygotowanie krok 8Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Tanghzong: jest to japońska metoda, która nadaje chlebowi nieporównywalną miękkość! Metoda ta polega na podgrzaniu wody do 65° z jedną piątą jej wagi w mące, aby uzyskać ciasto, które dziesięciokrotnie zwiększa zawartość glutenu w chlebie.

Drożdże: Drożdże nie mogą mieć kontaktu z solą lub cukrem, ponieważ spowoduje to ich dezaktywację! Można na przykład umieścić drożdże po jednej stronie miski, a sól i cukier po drugiej, lub wykopać "dołek", w którym umieścimy drożdże.
Jeśli używasz suchych drożdży, będziesz potrzebować 5 g. Przed użyciem należy rozpuścić je w odrobinie ciepłego mleka!

3- Możesz przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w lodówce na 1 noc. Ułatwi to pracę z ciastem.

Krok 4: Odgazowanie oznacza usunięcie powietrza z ciasta.

Ciasto: z ciasta można zrobić zwykły bochenek kanapkowy lub udekorować go inaczej: dodać chipsy czekoladowe, aby uzyskać słodką wersję!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 266Kcal
  • Węglowodany: 35.7g
  • Tłuszcze: 8.7g
  • Tłuszcze nasycone: 4.8g
  • Białka: 10g
  • Błonnik: 1.6g
  • Cukry: 7.1g
  • ProPoints: 7
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (97g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: