Banh bao, małe bułeczki na parze
zagłosuj teraz
Fani kuchni chińskiej i wietnamskiej z pewnością będą zachwyceni naszym przepisem na Banh Bao! Urocza wietnamska bułeczka na parze nadziewana wieprzowiną. Świetny pomysł na przykład na Chiński Nowy Rok ;-) Krok po kroku, postępuj zgodnie z krokami tego przepisu wyjaśnionymi szczegółowo poniżej ↓ ↓
Składniki
6
Ciasto bao :
Farsz :
Materiały
- Maszyna do ugniatania
- Kuchenka parowa
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce (upewnij się, że drożdże nie dotykają soli, która natychmiast je "zabije"). Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto, a następnie ugniataj przez 5 minut.
Uformować kulę, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swój rozmiar.
Nadzienie:
Marchewki obrać i drobno posiekać. To samo zrobić z cebulą, a także posiekać pieczarki i cukinię (bez obierania). Dodaj równowartość łyżki soli do warzyw, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut.Odcedź wodę, która wyciekła z warzyw i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około dziesięć minut. Odstaw na bok.
Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku do wieprzowiny. Połącz z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
Zrumienić przyprawione mięso na gorącej patelni, aż będzie ugotowane.
Dodaj mięso do warzyw, dopraw pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i dobrze wymieszaj. Odstaw na później.
Naciśnij nadmuchane ciasto, aby uwolnić powietrze. Następnie weź małą kulkę ciasta (około 50 g) i rozwałkuj ją na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj okrąg o średnicy około 10 cm.
Umieść okrąg ciasta na dłoni i umieść 2 łyżki nadzienia (mniej więcej) na środku okręgu.
Zamknij brioszkę, ściskając ciasto, aby je uszczelnić. Umieść banh bao w koszyku do gotowania na parze wyłożonym papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu. Odstaw na około dwadzieścia minut w temperaturze pokojowej.
Gotuj na parze przez 20 minut.
Mała wskazówka: umieść ściereczkę pod pokrywą parowaru, aby zapobiec spadaniu kropel wody na Banh Bao i ich uszkodzeniu.A teraz Banh Bao są gotowe do spożycia!
Obserwacje
Gotowanie: w przypadku tych bułeczek chodzi o gotowanie na parze. Jeśli nie masz parowaru lub twój piekarnik nie ma funkcji gotowania na parze, możesz również użyć couscoussier lub małego bambusowego koszyka umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 410Kcal
- Węglowodany: 51.6g
- Tłuszcze: 13.6g
- Tłuszcze nasycone: 3.5g
- Białka: 17.3g
- Błonnik: 4.4g
- Cukry: 4.8g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (264g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis