Plecione bułeczki z nutellą

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
3 h 35 m

Na poranki dla smakoszy i przerwy na delikatne przekąski wypróbuj nasze małe plecione brioszki. Dodaliśmy tutaj trochę pasty do smarowania, aby uczynić to cudo jeszcze bardziej nieodpartym. Przygotowanie własnego ciasta jest łatwe dzięki naszym pisemnym objaśnieniom i obejrzeniu naszego filmu, aby śledzić krok po kroku składanie. W efekcie otrzymasz piękne brioszki w kształcie litery S, gotowe do pożarcia!


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.89 (0.49€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny z hakiem do ciasta
  • Wałek do ciasta
  • Waga

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania15 min

  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 1Podgrzej mleko, aż będzie letnie. Umieść mąkę w misce robota kuchennego. Dodaj sól, cukier, jajko, zmiękczone masło i mleko po jednej stronie miski. Dodaj świeże drożdże po drugiej stronie.
  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 2Wyrabiać ciasto przez 3 do 5 minut na prędkości 2. Uformować kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 3Pokrój ciasto na 8 równych kulek o wadze 120 g każda. Zanurzyć kulki w mące i rozwałkować. Posmarować powierzchnię pastą do smarowania i zwinąć od lewej do prawej, formując kiełbaskę.
  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 4Przekroić kiełbasę wzdłuż na 2 części. Skręcić dwa paski makaronu.
  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 5Złóż końce i umieść je pod środkową częścią, tworząc literę "S".
  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 6Umieść brioszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Plecione bułeczki z Nutellą - Przygotowanie krok 7I gotowe, plecione brioszki z pastą do smarowania są gotowe!

Obserwacje

Drożdże: Należy uważać, aby drożdże nie miały kontaktu z solą i cukrem, w przeciwnym razie przestaną być aktywne.
Można zastąpić świeże drożdże drożdżami suszonymi: 15 g na 8 porcji. Przed użyciem należy wziąć trochę ciepłego mleka i rozpuścić w nim drożdże.

Polewa: można dowolnie zmieniać polewę, na przykład zastępując pastę dżemem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+