Pospoliciaki … czyli Klopsiki w sosie pomidorowym

vote now
Pospoliciaki … czyli Klopsiki w sosie pomidorowym

Znacie Pospoliciaki? Znacie, znacie :) Któż ich nie jadał na szkolnych czy zakładowych stołówkach, brrr
Najgorsze były te na dworcu. Smakowały tak samo jak gołąbki, mielone i gulasz razem wzięte … Miały smak gotowanych pieluch.
Zastanawiacie się, więc dlaczego więc dzisiaj, tutaj i Wam? Ano dla tego, że moje Pospoliciaki to już inna bajka i inna liga :) Obiecuję, że nie wyjmę, ich na końcu
z wielkiego kotła z bulgoczącymi pieluchami. Obiecuję aromaty Prowansji i … a zresztą sami zobaczcie, a jeszcze lepiej posmakujcie :)
Zapraszam na Pospoliciaki:
Potrzebne będą:Do przygotowania klopsików:
800 g mieszanego mięsa (np. indyk, wieprzowina, wołowina, kurczak)1 czerstwa kajzerkamleko do namoczenia bułki1 duża cebula (ja nie dodaję cebuli, ale Wam polecam)3 łyżki masła /Ew. oliwy do usmażenia cebulki1-2 jajkazioła prowansalskiepieprz, sólmąkaolej lub dobra margaryna do smażenia
Do przygotowania sosu:
1 duża puszka krojonych pomidorów bez skóry1 łyżka pasty paprykowej (opcjonalnie)1 szklanka bulionu (w ostateczności może być z kostki)3 łyżki śmietany 18% lub 30% (sos jest bardziej wtedy kremowy)świeże zioła – bazylia, oregano, natka pietruszki
Jak wykonać:

Klopsiki
Bułkę moczymy w mleku, a następnie dobrze odciskamy. Mięso myjemy, suszymy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie mielimy bułkę i zeszkloną na maśle i pokrojoną
w kosteczkę i przestudzoną cebulkę. Do przemielonego mięsa
i bułki dodać jajo, przyprawy i co bardzo ważne - bardzo dobrze wyrobić na gładką masę. Z dobrze wymieszanego mięska utoczyć sobie kuleczki wielkości, jakie Wam odpowiadają, obtoczyć je w mące i smażyć na wybranym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.
SOS

Ponieważ sezon na pomidory jeszcze nie nadszedł, więc sos pomidorowy proponuję zrobić z pomidorów z puszki albo
z gęstego przecieru pomidorowego. Wierzcie mi jednak, że nic tak nie smakuje dobrze jak Pospoliciaki z sosem ze świeżych pomidorów ze świeżymi ziółkami. Miód malina. No, ale jak się nie ma, co się lubi …
Do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion
i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy, świeże zioła. Gdyby sosik był zbyt wodnisty można go zagęścić łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody
i wlać taką miksturkę do wrzącego sosiku.
Klopsiki z patelni przełożyć do garnka z gotowym sosem, przykręcić ogień na minimalny i dusić około 20 minut. Na koniec sos można doprawić śmietaną i jeszcze sporą ilością bazylii.

Podawać posypane świeżymi ziołami z ryżem na sypko i różnymi wariacjami surówek, kiszonek itp.

Inspiracją był wpis Zielonego Koperka :) jakiś czas temu ...

S sekrety małe i duże

Komentarze

Oceń ten przepis:




+