Pasta z czerwonej papryki: orzeźwiająca odmiana na aperitif!

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
30 min
66 Kcal

Do tej pory byliśmy fanami hummusu, guacamole i tapenady jako aperitifów! Teraz na naszym stole regularnie pojawia się nowa pasta z czerwonej papryki. Oto nasz łatwy w przygotowaniu przepis. Nie zapomnij o chipsach i paluszkach warzywnych ;-)

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Umyj paprykę i przekrój ją na pół. Usuń nasiona i umieść papryki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 20 minut.
  • Po ugotowaniu umieść jeszcze ciepłe połówki papryki w torebce do zamrażania. Po ostygnięciu, ta technika pozwoli na łatwe usunięcie skórki z papryki.
  • Umieść miąższ papryki w blenderze z obranym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie miksuj do uzyskania gładkiej pasty. Spróbuj i dostosuj przyprawy do smaku.
  • Schłodź, aż będzie gotowe do podania i smacznego!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia pasty z czerwonej papryki?

Pasta z czerwonej papryki jest bogata w witaminy, szczególnie witaminę C i A, które wspierają układ odpornościowy oraz zdrowie skóry.

Czy mogę dodać inne składniki do pasty z czerwonej papryki?

Tak, możesz eksperymentować z dodatkami, takimi jak orzechy, ser feta lub zioła, aby nadać paście unikalny smak.

Jak długo można przechowywać pastę z czerwonej papryki w lodówce?

Pasta z czerwonej papryki może być przechowywana w lodówce do 5 dni, jeśli jest szczelnie zamknięta w pojemniku.

Czy pasta z czerwonej papryki nadaje się na wegańskie przekąski?

Tak, przepis jest wegański, ponieważ zawiera tylko roślinne składniki, co czyni go idealnym dla wegan.

Jakie są najlepsze dodatki do pasty z czerwonej papryki?

Najlepszymi dodatkami są chipsy tortilla, paluszki warzywne, a także pieczywo, które doskonale komponują się z tą pastą.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 66Kcal
  • Węglowodany: 5.5g
  • Tłuszcze: 3.7g
  • Tłuszcze nasycone: 0.5g
  • Białka: 1.3g
  • Błonnik: 2.3g
  • Cukry: 5g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (119g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: