Pesto z jarmużu z makaronem
vote now
Kiedy tylko kupiłam jarmuż, wiedziałam, że zrobię z niego pesto.
Zachomikowałam w odległych zakamarkach mojego ogrodu kilka pokrzyw, które wcześniej użyłam również do smacznego pesto, pokrzywy znów odrosły i mogłam spokojnie zerwać je do następnego eksperymentu kulinarnego :)
Składniki :
100 g jarmużu4 ząbki czosnkugarść świeżej pokrzywyokoło 10 świeżych listków bazyliiokoło 10 łyżek oliwy z oliwek4 łyżki migdałów w płatkach4 łyżki ziaren sezamu białegosól, pieprz sok z cytryny5 łyżek startego, żółtego sera
Zachomikowałam w odległych zakamarkach mojego ogrodu kilka pokrzyw, które wcześniej użyłam również do smacznego pesto, pokrzywy znów odrosły i mogłam spokojnie zerwać je do następnego eksperymentu kulinarnego :)
Składniki :
100 g jarmużu4 ząbki czosnkugarść świeżej pokrzywyokoło 10 świeżych listków bazyliiokoło 10 łyżek oliwy z oliwek4 łyżki migdałów w płatkach4 łyżki ziaren sezamu białegosól, pieprz sok z cytryny5 łyżek startego, żółtego sera
Przygotowanie :
Jarmuż, pokrzywę, liście bazylii umyć, czosnek po obraniu grubo pokroićW/w składniki włożyć do blendera i zmiksować, w trakcie dodawać stopniowo oliwę, odrobinę soli i mielony pieprz prawdziwy wraz z sezamem i migdałamiSpróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksowaćJeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej.
Jarmuż
Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do kanapek z żółtym serem lub z jajkiem.
Smacznego !
Jarmuż
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!