Domowe zielone pesto - pesto alla genovese

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
5 min
203 Kcal

Przestańcie, dzisiaj przedstawiamy wam NAJLEPSZY sos do makaronu na świecie (bez przesady): zielone pesto! Bez względu na to, ile smaków wypróbujemy, zawsze wracamy do dobrego domowego pesto. I uwierz nam, ten przepis jest naprawdę łatwy do zrobienia. Zaopatrz się więc w blender i najświeższą bazylię i przygotuj nasze "Pesto alla genovese" krok po kroku ↓

Składniki

4

Przygotowanie

  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 1Umyj liście bazylii i przełóż je do rozdrabniacza. Dodaj parmezan, orzeszki piniowe i obrany ząbek czosnku.
  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 2Wlej oliwę z oliwek do rozdrabniacza i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 3Przenieś sos do szczelnego pojemnika.
  • Domowe zielone pesto - pesto alla genovese - Przygotowanie krok 4Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Dla lepszego pesto :
Podprażyć orzeszki piniowe na patelni bez oleju na złoty kolor. Podsmaż posiekany czosnek na oliwie z oliwek. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wrzucić wszystko do rozdrabniacza razem z bazylią i pecorino. Dodać odrobinę pieprzu.

Dla bardziej zmotywowanych:
My użyliśmy rozdrabniacza, ale możesz oczywiście użyć tradycyjnego tłuczka i moździerza do przygotowania domowego pesto: będzie o wiele lepsze!

Przechowywanie:
Przechowuj pesto w szczelnym szklanym słoiku: zawsze pokrywaj sos pesto oliwą z oliwek, aby dłużej zachował świeżość.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 203Kcal
  • Węglowodany: 1.2g
  • Tłuszcze: 19.8g
  • Tłuszcze nasycone: 3.5g
  • Białka: 4.4g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 0.4g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (38g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: