Łosoś w Cieście Naleśnikowym - Dieta Dukana

vote now
Łosoś w Cieście Naleśnikowym - Dieta Dukana

Łosoś wędzony ma specyficzny, wyrazisty smak. Użyty w przepisie niewędzony łosoś smakuje delikatnie i smaczniej :) W podany sposób można przygotować każdy rodzaj ryb, przy czym mrożone ryby uprzednio rozmrozić i osuszyć z wody.
ok. 150g łososia (mrożony lub świeży, niewędzony)1 jajko1 łyżka dowolnej skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)1 łyżka drobno siekanych kaparów3 ząbki zmiażdżonego i posiekanego czosnku1/4 łyżeczki pieprzu cayenneszczypta pieprzu czarnego opcjonalnie sól, choć kapary są dość słonesurówka - mix sałat, papryka czerwona, ogórek, łyżeczka niefiltrowanej oliwy, opcjonalnie 0,5 łyżeczki jogurtu)sok z cytryny do skropienia łososia i surówkiŁososia umyć, osuszyć. Jeśli jest, to wyciąć szarobrązowe mięso i wyrzucić/dać kotu/psu.Jajko roztrzepać, dodać skrobię i siekane kapary, przyprawy i wymieszać.Łososia obtoczyć w masie, odstawić.Rozgrzać na małym płomieniu niedużą patelnię (taką by pasowała na długość ryby). Dokładnie natłuścić.Łososia położyć przy brzegu patelni (polecam kwadratowe), polać masą jajeczną, chwilę smażyć aż spód się zetnie. Zawijać łososia w tworzący się naleśnik zbierając go w kształt koperty i formując przyciskając do brzegu patelni.Smażyć kilka minut, zdjąć z patelni i skropić cytryną.Łosoś lub inna ryba w takiej formie jest zgodny z fazą 2P (oczywiście bez warzyw).
Z z Kotem w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+