Borek, turecki placek ze szpinakiem i serem
Bliski Wschód ma kulinarne skarby, o których warto wiedzieć. Wśród nich są boreks. To rodzaj chrupiącego ciasta filo, które skrywa soczyste nadzienie ze szpinaku i sera. Istnieje wiele odmian borek, zarówno pod względem ich kształtu - można znaleźć trójkątne borek, zwinięte borek, itp - i ich nadzienia, z serem, ziemniakami, mięsem mielonym, itp są bardzo popularne. Ten przepis nie jest wcale skomplikowany i można go łatwo dostosować do własnych upodobań :) Postępuj zgodnie z naszym szczegółowym przewodnikiem krok po kroku ↓ ↓ ↓ ↓
Składniki
Materiały
- Okrągła forma odporna na działanie piekarnika
Przygotowanie
- Na patelni z odrobiną oleju zrumienić posiekaną szalotkę i drobno posiekany czosnek, a następnie odstawić. Dodać umyty i odsączony szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę orientalnych przypraw, takich jak kminek, ras el hanout i podsmażyć. Gdy będą gotowe, wyjąć. Przecedzić szpinak przez sito, aby usunąć nadmiar płynu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostygnięciu posiekaj je na małe kawałki, umieść w misce i dodaj 3 czubate łyżki sera ricotta. Wymieszaj.
- Roztop masło w kuchence mikrofalowej, aż stanie się płynne. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- W międzyczasie rozłóż arkusz ciasta filo na powierzchni roboczej i za pomocą pędzelka posmaruj go masłem, połóż na nim kolejny arkusz ciasta filo i ponownie posmaruj go masłem. Na dolnej krawędzi ciasta filo, tej najbliżej ciebie, zacznij układać nadzienie wzdłuż, kontynuując do końca ciasta. Możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego.
- Dodaj trochę pokruszonego sera feta. Następnie ostrożnie zwiń ciasto wokół nadzienia, nadając mu cylindryczny kształt. Powtarzaj tę czynność, aż powstaną wszystkie nadziewane pierogi.
- W okrągłej formie do pieczenia umieść pierwszy canutillo na środku, zwinięty na sobie. Ułóż kolejny cylinder wokół pierwszej spirali. Kontynuuj z pozostałymi cylindrami, aż cała powierzchnia zostanie pokryta i powstanie coś w rodzaju spirali. Posmaruj powierzchnię odrobiną roztopionego masła.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Podczas serwowania można posypać sezamem lub odrobiną suszonego tymianku. I to wszystko!
Obserwacje
Jakie są najważniejsze składniki do przygotowania borek?
Najważniejsze składniki to ciasto filo, świeży szpinak, ser feta, szalotki, czosnek oraz przyprawy orientalne.
Czy można modyfikować nadzienie w borek?
Tak, borek można dostosować do własnych upodobań, używając różnych nadzień, takich jak ziemniaki, mięso mielone czy inne sery.
Jak długo trwa przygotowanie borek?
Całkowity czas przygotowania borek wynosi około 35 minut, w tym 10 minut na przygotowanie, 5 minut oczekiwania i 20 minut pieczenia.
Jakie przyprawy orientalne najlepiej pasują do borek?
Do borek można dodać przyprawy takie jak kminek, ras el hanout lub inne ulubione przyprawy, aby wzbogacić smak nadzienia.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie borek?
Borek można podać posypany sezamem lub suszonym tymiankiem, co doda mu dodatkowego smaku i atrakcyjności wizualnej.
Odżywianie
- Węglowodany: 83.8g
- Tłuszcze: 50.1g
- Tłuszcze nasycone: 29.1g
- Białka: 23.2g
- Błonnik: 11.2g
- Cukry: 3.9g
- ProPoints: 24
- SmartPoints: 34




Oceń ten przepis