NALEŚNIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
vote now
Mój sezon truskawkowy powoli się kończy. Będę tęsknić.
Macerowane truskawki na ciepło to mój faworyt, jeśli chodzi o sosy.
Ciepło i zimno takie połączenia są dla mnie idealne.
s k ł a d n i k i :
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
4 łyżki cukru
ekstrat z wanilii
1,5 szklanki mąki tortowej
250 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 12%
truskawki
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
1 łyżeczka octu balsamicznego
w y k o n a n i e :
Przygotowujemy naleśniki. Składniki ubijamy mikserem lub szpatułką.
Pieczemy bez oleju.
Ubijamy mascarpone z rozpuszczoną w śmietanie czekoladą. Schładzamy krem w lodówce.
Na naleśnika wykładamy po 3 łyżki kremu, zawijamy na trzy warstwy naszego naleśnika.
Polewamy sosem truskawkowym, najlpiej ciepłym, przygotowujemy go z podanych powyzej składników.
Sos gotuje się 7-8 minut na wolnym ogniu.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!