Papiloty z dorsza

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
40 min
217 Kcal

Możliwe jest stworzenie przepisu, który jest łatwy, lekki i zrównoważony! Dowodem na to jest papillote z dorsza :-) Delikatnie gotowany na parze, aby nadać rybie dodatkową, rozpływającą się w ustach teksturę. Jeśli chodzi o dodatki, wybraliśmy proste składniki, które można znaleźć w każdej lodówce i spiżarni: pomidory i ziemniaki. Posyp świeżymi ziołami, a otrzymasz przepis pełen smaku.

Składniki

2

Materiały

  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
  • Papiloty z dorsza - Przygotowanie krok 1Umyj i cienko pokrój pomidora, ziemniaka i cebulę.
  • Papiloty z dorsza - Przygotowanie krok 2Wytnij duży kwadrat z papieru do pieczenia. Polej go oliwą z oliwek. Ułóż na nim 9 plasterków ziemniaka i 6 plasterków pomidora.
  • Papiloty z dorsza - Przygotowanie krok 3Na wierzchu ułóż dorsza, a następnie 2 plastry czerwonej cebuli i posyp posiekaną świeżą natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Papiloty z dorsza - Przygotowanie krok 4Zamknij papillote: złóż papier do pieczenia na pół, a następnie zepnij dwie krawędzie, składając je jak pantofel.
  • Papiloty z dorsza - Przygotowanie krok 5Umieścić papillote w piekarniku w temperaturze 180°C na 30 minut. Wyjąć, otworzyć, posypać posiekaną świeżą pietruszką i podawać!
  • Papiloty z dorsza - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia dorsza?

Dorsz jest bogaty w białko, niskokaloryczny i zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, co czyni go doskonałym wyborem dla zdrowej diety.
Tak, możesz zastąpić dorsza innymi rybami, takimi jak łosoś czy pstrąg, ale czas gotowania może się różnić.
Możesz dodać warzywa takie jak cukinia, papryka czy marchewka, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze dania.
Tak, możesz przygotować papiloty wcześniej, a następnie podgrzać je w piekarniku, ale najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu dla zachowania świeżości.
Świeża natka pietruszki, koperek lub tymianek doskonale komponują się z dorszem, dodając mu aromatu i smaku.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 217Kcal
  • Węglowodany: 17.5g
  • Tłuszcze: 7.7g
  • Tłuszcze nasycone: 1.2g
  • Białka: 18.3g
  • Błonnik: 2.2g
  • Cukry: 2.8g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (201g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: