Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto.

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 35 m
301 Kcal

Znaleźliśmy absolutnie nieodparty przepis na deser tego lata! Po wersji cytrynowej, odkryj nasz przepis na wiśniowo-czekoladowe blondie, ciasto, które jest zarówno chrupiące, jak i rozpływające się w ustach, w którym słodycz wiśni doskonale łączy się z rozkoszą czekolady. Wiśniowe clafoutis to nie jedyny sposób na delektowanie się tym pysznym sezonowym owocem :-) A jeśli nie jesteś fanem wiśni, możesz zrobić to ciasto ze swoimi ulubionymi owocami! Teraz wszystko zależy od Ciebie! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby zrobić to pyszne blondie w domu ;-)

Składniki

9

Materiały

  • 1 forma 20x20

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto. - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj jajko z brązowym cukrem.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto. - Przygotowanie krok 2Dodaj roztopione masło i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj. Dodać mąkę i sól.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto. - Przygotowanie krok 3Na koniec dodaj wiórki czekoladowe oraz umyte i wydrylowane wiśnie (lub przekrój je na pół).
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto. - Przygotowanie krok 4Wlej masę do natłuszczonej formy. Równomiernie rozłóż wiśnie.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto. - Przygotowanie krok 5Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  • Blondie z wiśniami i czekoladą, idealne chrupiące ciasto. - Przygotowanie krok 6Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę, a następnie podawaj. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Dlaczego pozostawić do ostygnięcia na 1 godzinę?

Aby nadać ciastu bardziej zwartą konsystencję. Masło ostygnie i stwardnieje.
Ciasto z wiśniami można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
Ciasto można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Nie zapomnij pokroić go w plasterki, aby łatwiej było go sobie podać, jeśli chcesz jeść go stopniowo ;-)
Możesz zastąpić świeże wiśnie wiśniami z puszki lub mrożonymi.
Ciasto można przygotować na przykład z brzoskwiniami, morelami, malinami lub jagodami. Możesz zastąpić wiśnie swoimi ulubionymi owocami!
Czekoladę można zastąpić na przykład orzechami włoskimi.
Jeśli chcesz, możesz zastąpić masło margaryną.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 301Kcal
  • Węglowodany: 35.1g
  • Tłuszcze: 15.7g
  • Tłuszcze nasycone: 9.9g
  • Białka: 3.4g
  • Błonnik: 1.9g
  • Cukry: 23.4g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (86g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: