Lasagne Verde
vote now
Lasagne VerdeSkładniki:
Opakowanie płatów makaronu lasagne – NIE GOTUJ MAKARONU!!!
Opakowanie (ok. 450g) mrożonego szpinaku w liściach
Pół główki brokułu
2 cukinie
Mały ząbek czosnku
Mała cebula
Garść mrożonego zielonego groszku
Garść grubo posiekanych pistacji
Garść prażonych pestek dyni
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Cukier
mozzarella
Parmezan
100ml wody
Sos Beszamel1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Ok. 300ml mleka
Sól pieprz biały
Gałka muszkatołowa
Na początku przygotuj nadzienie.
Podziel różyczki brokułu i wrzuć na wrzątek ze szczyptą cukru (nie straci koloru). Gotuje przez max 5 min. bez przykrycia!!! (w przeciwnym razie brokuł straci kolor, podobnie postępuj ze wszystkimi zielonymi warzywami np. groszek, fasolka itp.) odcedź i zahartuj bardzo zimną wodą.
Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Dołóż drobno pokrojoną cukinię (cienkie pół plasterki lub ćwiartki) i przesmaż razem. Teraz dodaj mrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem i duś razem przez ok. 15 min. Chwilę przed końcem dodaj garść groszku. Spróbuj i jeśli chcesz to dopraw do smaku.
Sos BeszamelNa patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Wymieszaj dokładnie i kiedy zacznie gęstnieć wlej mleko i nieustannie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Kiedy mleko się zagotuje, beszamel powinien już zgęstnieć i mieć gładką i gęstą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką.
Piekarnik nagrzej do temp. 200C.
NIE GOTUJ MAKARONU!!! - Zarówno nadzienie jak i beszamel oraz dolana na końcu woda wystarczą, aby makaron zmiękł i nabrał objętości.
Blaszkę nasmaruj olejem i ułóż surowy płat makaronu.
Ułóż na nim warstwę nadzienia, obsyp przesiekanym brokułem, pestkami i pistacjami. Przykryj kolejnym płatem i obficie posmaruj go beszamelem. Powtarzaj czynność do wysokości ok. 5-6 pięter.
Wierzchnią warstwę posmaruj resztką beszamelu i obłóż mozzarellą.
Na spód blaszki należy wlać ok. 100 ml wody.
Naczynie do zapiekania przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20-25 min. po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 min. W tym czasie lasagne ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odczekaj chwilę, aż całość lekko ostygnie i zbije się, w przeciwnym razie będziecie mieć kłopoty z jej wyciągnięciem z formy.
Udekoruj płatkami parmezanu, orzechami i pistacjami oraz świeżymi ziołami.
PS. Prawdopodobnie zostanie Wam sporo nadzienia, więc wykażcie się kreatywnością .
Smacznego!!!
Lasagne VerdeIngredients:
Lasagne pack
Frozen spinach in leaves (450g)
Half broccoli
2 courgette
Small garlic clove
Small onion
Handful of frozen peas
Handful of roughly chopped pistachio nuts
Handful of roasted pumpkin seeds
Oil to fry
Salt
Black Pepper
Sugar
Mozzarella
Parmesan
100ml of water
Bechamel Sauce1 tbsp butter
1 tbsp plain flour
About 1 cup of milk
Salt
White pepper
Nutmeg
Let start from preparing our filling.
Cook broccoli in boiling water with a pinch of sugar (to keep its nice green color) for max 5 min. without cover. Drain it out from water and put them in icy water to cool down.
Pour oil on the heated pan and add chopped garlic and onion and golden them but not burn.
Add thinly slice courgette and stir fry for a few minutes. Now add the spinach and simmer it for about 15 min. When the filling is almost done add a handful of frozen peas. Spice it with salt and pepper.
Bechamel sauceMelt butter on a pan and add flour. Combine it together and when thickens pour milk into it. Stir it constantly untill milk gets boiling to gain thick but smooth consistency. Spice it with pepper, nutmeg and salt.
Preheat an oven to temp. 200C.
DO NOT COOK LASAGNE!!! – both filling and béchamel sauce as well as added water are sufficient to make a pasta al dente.
Brush a baking tray with oil and place the first skin of lasagne. Put some filling on it, as well as roughly chopped broccoli, pistachio nuts and pumpkin seeds. Cover with another part of lasagne and brush generously with bechamel sauce. Keep on repeating it to about 5-6 layers high.
Top the last layer with bechamel (if left), and put some mozzarella cheese. Pour about 100ml of water over the lasagne.
Cover the dish with aluminium foil and bake for about 20-25 min. after that time take off the foil and bake for another 10min to golden the surface.
When lasagne is baked wait untill it cools down and to easy transfer it on to plates. Decorated with parmesan flakes, nuts and herbs.
Enjoy!!!
Opakowanie płatów makaronu lasagne – NIE GOTUJ MAKARONU!!!
Opakowanie (ok. 450g) mrożonego szpinaku w liściach
Pół główki brokułu
2 cukinie
Mały ząbek czosnku
Mała cebula
Garść mrożonego zielonego groszku
Garść grubo posiekanych pistacji
Garść prażonych pestek dyni
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Cukier
mozzarella
Parmezan
100ml wody
Sos Beszamel1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Ok. 300ml mleka
Sól pieprz biały
Gałka muszkatołowa
Na początku przygotuj nadzienie.
Podziel różyczki brokułu i wrzuć na wrzątek ze szczyptą cukru (nie straci koloru). Gotuje przez max 5 min. bez przykrycia!!! (w przeciwnym razie brokuł straci kolor, podobnie postępuj ze wszystkimi zielonymi warzywami np. groszek, fasolka itp.) odcedź i zahartuj bardzo zimną wodą.
Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Dołóż drobno pokrojoną cukinię (cienkie pół plasterki lub ćwiartki) i przesmaż razem. Teraz dodaj mrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem i duś razem przez ok. 15 min. Chwilę przed końcem dodaj garść groszku. Spróbuj i jeśli chcesz to dopraw do smaku.
Sos BeszamelNa patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Wymieszaj dokładnie i kiedy zacznie gęstnieć wlej mleko i nieustannie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Kiedy mleko się zagotuje, beszamel powinien już zgęstnieć i mieć gładką i gęstą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką.
Piekarnik nagrzej do temp. 200C.
NIE GOTUJ MAKARONU!!! - Zarówno nadzienie jak i beszamel oraz dolana na końcu woda wystarczą, aby makaron zmiękł i nabrał objętości.
Blaszkę nasmaruj olejem i ułóż surowy płat makaronu.
Ułóż na nim warstwę nadzienia, obsyp przesiekanym brokułem, pestkami i pistacjami. Przykryj kolejnym płatem i obficie posmaruj go beszamelem. Powtarzaj czynność do wysokości ok. 5-6 pięter.
Wierzchnią warstwę posmaruj resztką beszamelu i obłóż mozzarellą.
Na spód blaszki należy wlać ok. 100 ml wody.
Naczynie do zapiekania przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20-25 min. po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 min. W tym czasie lasagne ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odczekaj chwilę, aż całość lekko ostygnie i zbije się, w przeciwnym razie będziecie mieć kłopoty z jej wyciągnięciem z formy.
Udekoruj płatkami parmezanu, orzechami i pistacjami oraz świeżymi ziołami.
PS. Prawdopodobnie zostanie Wam sporo nadzienia, więc wykażcie się kreatywnością .
Smacznego!!!
Lasagne VerdeIngredients:
Lasagne pack
Frozen spinach in leaves (450g)
Half broccoli
2 courgette
Small garlic clove
Small onion
Handful of frozen peas
Handful of roughly chopped pistachio nuts
Handful of roasted pumpkin seeds
Oil to fry
Salt
Black Pepper
Sugar
Mozzarella
Parmesan
100ml of water
Bechamel Sauce1 tbsp butter
1 tbsp plain flour
About 1 cup of milk
Salt
White pepper
Nutmeg
Let start from preparing our filling.
Cook broccoli in boiling water with a pinch of sugar (to keep its nice green color) for max 5 min. without cover. Drain it out from water and put them in icy water to cool down.
Pour oil on the heated pan and add chopped garlic and onion and golden them but not burn.
Add thinly slice courgette and stir fry for a few minutes. Now add the spinach and simmer it for about 15 min. When the filling is almost done add a handful of frozen peas. Spice it with salt and pepper.
Bechamel sauceMelt butter on a pan and add flour. Combine it together and when thickens pour milk into it. Stir it constantly untill milk gets boiling to gain thick but smooth consistency. Spice it with pepper, nutmeg and salt.
Preheat an oven to temp. 200C.
DO NOT COOK LASAGNE!!! – both filling and béchamel sauce as well as added water are sufficient to make a pasta al dente.
Brush a baking tray with oil and place the first skin of lasagne. Put some filling on it, as well as roughly chopped broccoli, pistachio nuts and pumpkin seeds. Cover with another part of lasagne and brush generously with bechamel sauce. Keep on repeating it to about 5-6 layers high.
Top the last layer with bechamel (if left), and put some mozzarella cheese. Pour about 100ml of water over the lasagne.
Cover the dish with aluminium foil and bake for about 20-25 min. after that time take off the foil and bake for another 10min to golden the surface.
When lasagne is baked wait untill it cools down and to easy transfer it on to plates. Decorated with parmesan flakes, nuts and herbs.
Enjoy!!!
weekendwkuchni.pl
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!