Omlet z cukinią i komosą ryżową
zagłosuj teraz
Zdrowe życie jest niezbędne i musimy zacząć od naszej diety. Co powiesz więc na omlet z cukinii i komosy ryżowej, bogaty w białko roślinne i błonnik? Jest to uniwersalny przepis, do którego można dodać również inne warzywa, takie jak starta marchewka, pomidory i cokolwiek innego, co mamy w domu. Otwórz więc swoją szafkę, lodówkę i dokonaj tego odkrycia już dziś. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej:
Składniki
2
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
Ugotuj komosę ryżową w 100 ml wody. Gdy będzie gotowa, odcedź ją. W międzyczasie ubij 2 jajka w misce.
Umyj i zetrzyj cukinię na tarce.
Dodaj i wymieszaj wszystkie składniki (jajka, komosę ryżową, cukinię, ser i oliwę z oliwek). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Sprawdź, czy jest upieczone. Smacznego!
Obserwacje
* Jak gotować komosę ryżową? Stosunek zawsze wynosi 1:quinoa do 2:ml wody. Umyj komosę ryżową i odsącz. Zagotuj wodę w rondlu i dodaj komosę ryżową. Dodaj odrobinę soli. Gotuj przez około 12 do 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Komosa będzie ugotowana, gdy ziarna będą szeroko otwarte.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 348Kcal
- Węglowodany: 7.6g
- Tłuszcze: 27.3g
- Tłuszcze nasycone: 7.4g
- Białka: 16.3g
- Błonnik: 2.8g
- Cukry: 2.8g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (287g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!
Oceń ten przepis