Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
50 min
180 Kcal

Kiedy myślimy o japońskiej kulturze kulinarnej, oczywiście myślimy o sushi, ramen, a nawet słynnym omlecie Okonomiyaki... Ale to, co szczególnie kochamy, to onigiri! Ten mały trójkąt ryżu to idealna przekąska, którą można znaleźć w japońskich konbini na lunch w drodze. Można go dowolnie modyfikować, my wybraliśmy pikantne nadzienie z tuńczyka i majonezu, owinięte kleistym ryżem i wodorostami nori dla chrupkości. Tę ryżową kanapkę można znaleźć niemal wszędzie w Azji pod różnymi nazwami, na przykład w Korei Południowej, gdzie nazywa się ją "Samgak Gimbap". A więc do dzieła ;-)

Składniki

6

Ryż:

Farsz:

Materiały

  • Forma do onigiri (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania25 min
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 1Przygotuj ryż do sushi:
    Najpierw umyj ryż, aby usunąć skrobię z ziaren, płucząc go kilka razy.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 2Umieść ryż i zimną wodę w rondlu. Przykryj rondel. Gdy woda się zagotuje, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 do 15 minut. (Gdy ryż wchłonie całą wodę, jest gotowy). Wyłącz ogień i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 3Pokrój wodorosty na paski zgodnie z liniami na arkuszu. Przetnij paski na pół. W sumie będziesz potrzebować 6 pasków.

    *Pozostałe kawałki można pokruszyć i dodać do ryżu.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj nasiona sezamu i dobrze wymieszaj.
    *W tym momencie można również dodać okruchy wodorostów.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 5Przygotuj farsz:
    Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Dodaj majonez, sos sojowy i sos sriracha (opcjonalnie: pomiń, jeśli nie lubisz chili). Dobrze wymieszaj.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 6Uformuj onigiri za pomocą foremki:
    Wyłóż dno foremki ryżem (powinien być jeszcze ciepły). Umieść około 2 łyżeczki nadzienia na środku.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 7Przykryj nadzieniem ryżowym, a następnie zamknij formę i dobrze dociśnij, aby uszczelnić onigiri.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 8Otwórz formę i usuń krawędzie onigiri za pomocą noża.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 9Odwróć formę nad kawałkiem wodorostów umieszczonym pionowo, tak aby wodorosty mogły owinąć się wokół przedniej i tylnej części kanapki.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 10Naciśnij górną część formy, aby uwolnić trójkąt ryżowy. Owiń wodorosty wokół onigiri.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 11Uformuj onigiri ręcznie:
    Zwilż dłonie.
    Umieść około łyżki stołowej ugotowanego ryżu w jednej dłoni.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 12Dodaj 2 łyżeczki farszu do środka. Przykryj ugotowanym ryżem i uformuj w kulkę, z nadzieniem uwięzionym w środku.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 13Następnie, używając obu dłoni, jednej otwartej na płasko (w której umieścisz kulkę ryżową), a drugiej złożonej w kształt litery "V", uformuj trójkąt z kulką ryżową. W razie potrzeby spłaszcz boki.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 14Umieść udekorowany trójkąt ryżowy na pasku wodorostów i zawiń kanapkę, tworząc ładne onigiri.
  • Onigiri z tuńczykiem - japońska trójkątna kanapka ryżowa - おにぎり - Przygotowanie krok 15A teraz jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakiego rodzaju ryżu powinienem użyć do przygotowania onigiri?

Użyj japońskiego ryżu używanego do sushi. Ryż nie powinien mieć dodatku octu i powinien być jeszcze ciepły w momencie przygotowywania pierożków.
Zwilżenie rąk zapobiegnie przywieraniu do nich ryżu. Możesz nawet dodać odrobinę soli, aby doprawić kanapkę w tym samym czasie!
Możesz pociąć wodorosty na paski i umieścić je wokół ryżu, jak pokazano tutaj, lub wyciąć duży prostokąt o szerokości onigiri i owinąć go dookoła przed zjedzeniem kanapki, aby zachował swoją chrupkość.
Można go zastąpić na przykład gotowanym łososiem, krewetkami lub makrelą.
Wszystko zależy od użytej polewy. Możesz przygotować nadzienie w stylu koreańskim z kimchi i tartą mozzarellą. Następnie można grillować boki kanapki na gorącej patelni z olejem sezamowym.
Możesz po prostu wymieszać wszystko razem: ryż i nadzienie, uformować trójkąty i zawinąć je w wodorosty lub nie! My uwielbiamy mieszać ryż z krewetkami :-)
Użyj rąk! Wystarczy uformować kulkę z nadzieniem, a następnie uformować ją rękami, kładąc kulkę na płaskiej dłoni i formując trójkąt jedną ręką złożoną w literę "V". Przygotowujemy film, który pokaże ci szczegółowo, jak to zrobić z foremką i bez niej. W międzyczasie znajdziesz zdjęcia poszczególnych kroków w przepisie ;-).
W Japonii te małe kanapki nazywane są "Onigiri" ("おにぎり" pisane po japońsku), a w Korei Południowej nazywane są Samgak Kimbap/Gimbap ("삼각김밥" pisane po koreańsku). Wyglądają bardzo podobnie i są bardzo popularne do jedzenia w podróży. Można je znaleźć w małych supermarketach :-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 180Kcal
  • Węglowodany: 28.8g
  • Tłuszcze: 4.2g
  • Tłuszcze nasycone: 0.6g
  • Białka: 6.3g
  • Błonnik: 1g
  • Cukry: 0.3g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (108g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: