Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini!

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
15 min
384 Kcal

Czy kiedykolwiek słyszałeś o tamago sando? To japońska kanapka z jajkiem, która jest modna w konbini (małych japońskich minimarketach). Wyobraź sobie idealnie ugotowane jajka na twardo, rozgniecione z odrobiną japońskiego majonezu, wciśnięte między dwie kromki ultra chrupiącego chleba kanapkowego. Prosta, ale pyszna kanapka jest idealna na szybką przerwę na lunch lub zaimprowizowany piknik. Tekstura jest tak lekka, że poczujesz się jakbyś wgryzał się w chmurkę:-) PS: Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, nie wahaj się dodać trochę smażonego kurczaka!

Składniki

2

Materiały

  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini! - Przygotowanie krok 1Gotuj jajka w garnku z wrzącą wodą przez 10 minut. Po ugotowaniu jajek na twardo, umieść je pod zimną bieżącą wodą, aby ostygły, a następnie obierz je.
  • Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini! - Przygotowanie krok 2Umieść jajka w misce i rozgnieć je widelcem.

    *Można je rozdrobnić mniej lub bardziej drobno w zależności od upodobań.
  • Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini! - Przygotowanie krok 3Dodać majonez, mleko, sól, cukier i pieprz.
  • Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini! - Przygotowanie krok 4Dobrze wymieszać.
  • Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini! - Przygotowanie krok 5Rozłóż mieszaninę równomiernie na 4 kromkach chleba kanapkowego i zamknij kanapki. Schłodzić przed podaniem.
  • Tamago sando: słynna japońska kanapka z jajkiem w konbini! - Przygotowanie krok 6A teraz jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy do Tamago Sando można użyć innych rodzajów chleba?

Tradycyjnie Tamago Sando przygotowuje się z japońskiego chleba kanapkowego (Shokupan), który jest bardzo miękki i lekki. Jeśli jednak nie możesz znaleźć japońskiego chleba, możesz użyć klasycznego chleba kanapkowego lub pokrojonego chleba bez skórki.
Tak, możesz dodać takie składniki jak plasterki ogórka, sałatę, a nawet smażonego kurczaka!
Japoński majonez, taki jak marki Kewpie, jest bardziej kremowy i nieco słodszy niż tradycyjny majonez. Można go znaleźć w japońskich lub azjatyckich sklepach spożywczych. Alternatywnie, można zastąpić tradycyjny majonez zmieszany z odrobiną octu ryżowego i szczyptą cukru.
Przechowuj Tamago Sando w szczelnym pojemniku w lodówce przez 24 godziny. Aby zapobiec rozmoknięciu chleba, umieść kawałek papieru kuchennego między kanapkami a pokrywką pojemnika.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 384Kcal
  • Węglowodany: 29.3g
  • Tłuszcze: 21.7g
  • Tłuszcze nasycone: 3.7g
  • Białka: 14.7g
  • Błonnik: 4.5g
  • Cukry: 7g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (162g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: