Petitchef PL

Szybkie ciasto czekoladowe

Desser
10 porcji
15 min
40 min
łatwe
Przepis otrzymałam od Mamy mojego Męża.
To taki rodzinny przepis.
Szybki i zawsze się udaje.

Składniki

Liczba porcji: 10
kostkę masła

niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki)

cukier waniliowy

2 łyżki kakao

1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dzieci)

2 szklanki mąki

4 całe jajka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie: mielone orzechy czy migdały, żurawina, rodzynki (ale nie za dużo), można drobno pokroić figi

Przygotowanie

  • W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy i wino.
    Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej.
    Alkohol powinien odparować.
    W przypadku gdy zamiast wina dajemy sok owocowy, gotować krócej.
    Oczywiście zrezygnoważ w tym wypadku z większości cukru jak nie z całego.
  • Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem.
    Dodać ostudzoną masę czekoladową.
    Dokładnie wymieszać, aż masa bedzie jednolita i bez grudek.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto do formy.
  • Piec w 180 stopniach z termoobiegiem - 40 minut minimum

Zdjęcia

Szybkie ciasto czekoladowe, zdjęcie 1Szybkie ciasto czekoladowe, zdjęcie 2





Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: