Ciasto savoy

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
45 min
47 Kcal

Nasz Savoy! Ten wyjątkowo łatwy przepis wymaga tylko kilku składników, które z pewnością masz w swoich szafkach ;-)

Składniki

20

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek i ucieraj, aż masa stanie się biała i kremowa.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Dodaj ubitą pianę z białek.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 3Dodaj białka i delikatnie wymieszaj, unosząc masę nad białkami, aby ich nie zmiażdżyć.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 4Wlać do wysmarowanej masłem formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto Savoy - Przygotowanie krok 5Gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Skrobia ziemniaczana: jest niezbędna, to ona nadaje ciastu Savoy przewiewną, rozpoznawalną konsystencję.Skórka z cytryny: można ją zastąpić innymi smakami.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 47Kcal
  • Węglowodany: 7.4g
  • Tłuszcze: 1.1g
  • Tłuszcze nasycone: 0.3g
  • Białka: 1.6g
  • Błonnik: 0.3g
  • Cukry: 5.2g
  • ProPoints: 1
  • SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (26g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: