Ciasto savoy
zagłosuj teraz
Nasz Savoy! Ten wyjątkowo łatwy przepis wymaga tylko kilku składników, które z pewnością masz w swoich szafkach ;-)
Składniki
20
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
Oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek i ucieraj, aż masa stanie się biała i kremowa.
Dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Dodaj ubitą pianę z białek.
Dodaj białka i delikatnie wymieszaj, unosząc masę nad białkami, aby ich nie zmiażdżyć.
Wlać do wysmarowanej masłem formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe!
Obserwacje
Skrobia ziemniaczana: jest niezbędna, to ona nadaje ciastu Savoy przewiewną, rozpoznawalną konsystencję.Skórka z cytryny: można ją zastąpić innymi smakami.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 47Kcal
- Węglowodany: 7.4g
- Tłuszcze: 1.1g
- Tłuszcze nasycone: 0.3g
- Białka: 1.6g
- Błonnik: 0.3g
- Cukry: 5.2g
- ProPoints: 1
- SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (26g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis