Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
50 min
284 Kcal

Ponieważ ciasta są zawsze dobrym pomysłem, oto nowy przepis, który z pewnością zachwyci! Jest łatwy w przygotowaniu, a połączenie łososia + cytryny sprawia, że jest wyjątkowo świeży. A jeśli zastanawiasz się, kiedy zjeść to wytrawne ciasto, powiemy Ci, że jest idealne na aperitif, do hermetycznego pudełka na lunch w pracy lub do ułożenia na talerzu z mieszanką sałat na prostą i efektowną kolację.

Składniki

8

Materiały

  • Forma do ciasta 24x11 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 1Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Pokroić plastry wędzonego łososia na małe kawałki i posiekać szczypiorek.
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 2Wymieszaj jajka, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i pieprz.
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 3Dodaj olej i wymieszaj, a następnie wlewaj po trochu mleko i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 4Dodaj nadzienie (skórkę z cytryny, wędzonego łososia i szczypiorek) do ciasta i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 5Wlej ciasto do natłuszczonej formy.
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 6Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto z wędzonym łososiem, cytryną i szczypiorkiem - Przygotowanie krok 7I voilà, ciasto jest gotowe! Podawać na ciepło lub zimno ;-)

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać ciasto z wędzonym łososiem?

Dobrze owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Tak, można!
Można go jeść na ciepło lub na zimno!
Można go bez obaw zastąpić świeżym łososiem lub inną rybą. Pamiętaj, aby w razie potrzeby dostosować ilość soli.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 284Kcal
  • Węglowodany: 19g
  • Tłuszcze: 16.5g
  • Tłuszcze nasycone: 3g
  • Białka: 13.3g
  • Błonnik: 1.6g
  • Cukry: 1.8g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (117g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: