Ciasto mojito
zagłosuj teraz
Też jesteś wielkim fanem Mojito? Teraz możesz je zjeść! Zgadza się! Nie będziesz w stanie oprzeć się ciastu o smaku tego koktajlu... Podstawa jest bardzo prosta. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać składniki Mojito. Rezultatem jest wilgotne ciasto, idealne na deser lub przerwę na przekąskę. Na zdrowie!
Składniki
8
Materiały
- Tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę.
W międzyczasie ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała.
Następnie dodaj roztopione masło.
Następnie dodaj rum, posiekane liście mięty oraz sok i skórkę z limonki.
Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka, unosząc ciasto nad białkami, aby ich nie "połamać".
Wlać masę do wysmarowanej masłem formy.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
A teraz ciasto mojito jest gotowe!
Obserwacje
Rum: biały czy ciemny, wszystko jedno :-)
Cytryny: wybieraj cytryny organiczne lub nieprzetworzone, aby uniknąć jakichkolwiek śladów pestycydów.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 265Kcal
- Węglowodany: 30.4g
- Tłuszcze: 11.1g
- Tłuszcze nasycone: 6.2g
- Białka: 5.9g
- Błonnik: 1.5g
- Cukry: 19.9g
- ProPoints: 7
- SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (107g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis