Ciasto królewskie z frangipane
zagłosuj teraz
Na początku stycznia wszystko kręci się wokół królów! A czy jest lepszy sposób na oddanie im hołdu niż smaczny deser? Zrób miejsce dla galette des rois w wersji frangipane! Niezwykle prosty przepis o wspaniałym smaku migdałów :-)
Składniki
8
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
Wymieszaj proszek migdałowy i cukier, a następnie dodaj zmiękczone masło i dobrze je wmieszaj w masę. Na koniec dodaj 3 jajka i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż formę do tarty pierwszym ciastem francuskim i wlej przygotowaną mieszankę.
Złóż brzegi ciasta nad masą i posmaruj białkiem jajka, aby drugie ciasto dobrze się skleiło.
Przykryj drugim ciastem, odetnij nadmiar i wsuń je tak, aby dobrze przylegało do ciasta pod spodem.
Nie zapomnij dodać fasoli fava, jeśli robisz tę galette na Święto Trzech Króli!Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie za pomocą noża narysuj wzory.
Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
A teraz Twoja galette des rois z frangipane jest gotowa!
Obserwacje
Dodawanie składników: jeśli chcesz nadać swojej galette des rois jeszcze więcej smaku, dodaj płynną wanilię lub rum!
Dekorowanie: przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch galette według własnego uznania. To doskonała okazja, aby nadać swojemu wypiekowi osobisty charakter ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 539Kcal
- Węglowodany: 40.6g
- Tłuszcze: 36.7g
- Tłuszcze nasycone: 18.9g
- Białka: 9.2g
- Błonnik: 3g
- Cukry: 19.4g
- ProPoints: 15
- SmartPoints: 23
Informacje żywieniowe za 1 porcję (111g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis