Petitchef PL

Pieczona kaczka-soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym

Danie główne
6 porcji
10 min
1 h
średnie
Pieczona kaczka -soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym

Niedzielny obiad to zawsze wyzwanie , ma się ochotę na coś uroczystego i pysznego.. Kaczucha , zawsze się sprawdza w takich sytuacjach , szczególnie jeśli ma złocistą, chrupiąca skórkę i soczyste mięsko ,a do tego sosik z suszoną śliweczką ...mniam ;) Ten przepis jest nieco szybszy w wykonaniu niż inne, gdyż kaczucha przecięta na dwie połowice , szybciej się dopieka , a do tego podlan

Składniki

Liczba porcji: 6
2,5 kg kaczkę -całą

4 łyżki sosu teryaki

sól

Pieprz

1 ząbek czosnku

200g suszonej śliwki bez pestek

1 łyżeczka mąki kartoflanki ( płaska)

1 kostka pieczeniowa

Przygotowanie

  • Krok 1 - Pieczona kaczka-soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym
    Kaczkę płukamy i przekrawamy na pół, wzdłuż mostka . Obie połówki nacieramy solą ,pieprzem oraz polewamy sosem teryaki i układamy na blaszce do pieczenia dociskając ją ręką ,tak aby przywarła do blaszki ( to spowoduje ,że pozostanie soczysta ) . Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i wsuwamy w niego kaczuchę na 10 minut -po tym czasie ,zmniejszamy temperaturę do 160 C i nakrywamy wierzch kaczki folią aluminiową -delikatnie, nie dociskając folii do brzegów ( chodzi tylko o to żeby kaczucha się nie przypalała ) .Pieczemy około 1,5 godziny , po tym czasie zdejmujemy folię i pozostawiamy jeszcze około 10 minut ,żeby się zrumieniła .
  • Krok 2 - Pieczona kaczka-soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym
    Powstały przy pieczeniu wywar-sos , zlewamy do garnka , ściągamy z niego nadmiar tłuszczu ( będzie go sporo , bo kaczuchy mają tłuste brzuchy ;) ) Do sosu wrzucamy, wyciśnięty przez praskę czosnek , śliwki ,dodajemy 1 kostkę pieczeniową i szczyptę cukru -zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 10 minut . Po tym czasie , rozprowadzamy łyżeczkę mąki kartoflanej w wodzie i powoli dolewamy do sosu , aż uzyskamy właściwą konsystencję . Wykładamy kaczuchę , polewamy sosem i podajemy . Świetnie smakuje z puree z pasternaku i zasmażaną kapustą czerwoną z jabłkiem .
  • Krok 3 - Pieczona kaczka-soczysta i aromatyczna z sosem śliwkowym





Oceń ten przepis:



Menu dnia