Lasagne z karczochami i ricottą

zagłosuj teraz
Danie główne
średnie
55 min

Daniem par excellence jest lasagne! Klasyka jest ulubiona przez wszystkich, ale istnieje kilka całkiem dobrych alternatywnych wersji, które uwielbiamy! Spróbuj naszej fantastycznej lasagne z karczochami i serem ricotta. Smaczne i delikatne danie, idealne również dla osób na diecie wegetariańskiej. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i wypróbuj ją w domu.

Składniki

6

Materiały

  • Blender
  • Trzepaczka elektryczna
  • Szpatułka

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania15 min
  • Przede wszystkim przygotuj sos beszamelowy według przepisu na naszej stronie (oczywiście możesz też użyć gotowego).
  • Oczyść karczochy. Wyjmij serce i delikatne części łodygi, a następnie odłóż je do miski z wodą i cytryną.
  • Po zakończeniu czyszczenia pokrój oczyszczone karczochy na kawałki i umieść je na patelni z oliwą i ząbkiem czosnku. Gotuj przez około 15 minut pod przykryciem (powinny zmięknąć).
  • Teraz wlej ugotowane karczochy do blendera (usuń czosnek, jeśli nie lubisz smaku), dodaj trochę wody i miksuj, aż uzyskasz kremową mieszankę.
  • Teraz ugniataj ricottę w misce widelcem. Dodaj trochę mleka i kontynuuj pracę. Gdy ricotta będzie wystarczająco kremowa, dodaj karczochy i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sól do smaku.
  • Na koniec dodaj jajko do masy i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C, a w międzyczasie przygotuj lasagne. Najpierw dobrze natłuść formę do pieczenia, a następnie ułóż obfitą warstwę sosu beszamelowego na dnie.
  • Teraz ułóż pierwszą warstwę lasagne (bez blanszowania ich w wodzie). Wylej na nią 3/4 łyżki mieszanki karczochów/ricotty/jajek i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie ułóż kolejną warstwę lasagne i powtórz czynność (najlepiej zrób co najmniej 4 warstwy).
  • Gdy dojdziesz do ostatniej warstwy lasagne, polej ją pozostałym sosem beszamelowym, posyp dużą ilością startego parmezanu i pieprzu.
  • Piec przez 15/18 minut w temperaturze 200° (piekarnik statyczny).
  • Wegetariańska lasagne z karczochami i serem ricotta jest gotowa!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Czy mogę przechowywać lasagne z karczochami i serem ricotta?

Tak, można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni.

Czy mogę zamrozić lasagne z karczochami i serem ricotta?

Oczywiście. Umieść porcje w specjalnych pojemnikach i włóż do zamrażarki na okres do 3 miesięcy.

Czy mogę zastąpić karczochy w lasagne?

Możesz zastąpić to warzywo dowolnym innym, w zależności od upodobań. Wystarczy postępować zgodnie z tą samą procedurą. Spróbuj cukinii, szpinaku lub dyni.

Czy mogę zrezygnować z sosu beszamelowego w lasagne?

Możesz użyć samego sera ricotta, ale weź pod uwagę, że wyeliminowanie beszamelu znacznie zmniejszy kremowość przepisu.

Czy mogę zastąpić ser ricotta w lasagne?

Można użyć tylko beszamelu lub śmietany do gotowania.

Jakie inne składniki można dodać do lasagne z karczochami i serem ricotta?

Możesz dodać cokolwiek chcesz, np. pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki, mozzarellę.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: