Risotto z burakami i gorgonzolą: eksplozja kolorów i intensywnych smaków
Eksplozja smaku w każdym kęsie! Głęboka czerwień buraka, słodka i ziemista, doskonale komponuje się z kremową konsystencją i mocnym charakterem gorgonzoli. Kontrast smaków, który zachwyci każde podniebienie. Risotto z burakami i gorgonzolą to wyrafinowane i malownicze pierwsze danie, idealne na okazje, gdy chcesz zaimponować wyjątkowym połączeniem smaków i kolorów: doskonały pomysł na romantyczną kolację, na lunche lub kolacje podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także na elegancką kolację wegetariańską. Gewürztraminer lub Sauvignon Blanc będą idealnymi towarzyszami tego risotto. Ich świeżość i aromat podkreślą delikatniejsze nuty potrawy, tworząc harmonijne połączenie. Postępuj zgodnie z przepisem, jeśli chcesz zrobić to pyszne wegetariańskie risotto z burakami i gorgonzolą w domu, wyjaśniamy procedurę krok po kroku.
Składniki
Materiały
- rondel
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
Przygotowanie
Przygotuj bulion warzywny w rondelku (jeśli masz mało czasu, bulion przygotowany z kostki warzywnej również się nada).
Obierz buraka i pokrój go na kawałki (zalecamy użycie rękawiczek, ponieważ mocno plami).
Umieść ugotowane buraki w blenderze, dodaj pół szklanki wody i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Drobno posiekaj cebulę i zrumień ją na patelni z gałką masła. Następnie dodaj ryż i uprażyć go, często mieszając.
Zdeglasować białym winem, a po jego odparowaniu całkowicie rozpocząć gotowanie ryżu, stopniowo dodając wywar warzywny po jego wchłonięciu.
Gdy będzie prawie ugotowane (5 minut przed końcem), dodać krem z buraków i dobrze wymieszać. Następnie dokończyć gotowanie.
Zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekaną gorgonzolę, masło i parmezan. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.
Risotto z burakami i gorgonzolą gotowe!
FAQ ❓
Jak długo można przechowywać risotto z burakami i gorgonzolą?
Jakiego ryżu należy użyć do przygotowania risotto z burakami i gorgonzolą?
Jakiego sera gorgonzola należy użyć do przygotowania risotto?
Jak nadać risotto mniej intensywny smak gorgonzoli?
Jak udekorować risotto z burakami i gorgonzolą?
Odżywianie
- Węglowodany: 69.4g
- Tłuszcze: 29g
- Tłuszcze nasycone: 18.2g
- Białka: 23.3g
- Błonnik: 3.1g
- Cukry: 5.1g
- ProPoints: 17
- SmartPoints: 24





Oceń ten przepis