Bandeja paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji

zagłosuj teraz
Przekąska
średnie
3 h
1456 Kcal

Szukasz kolorowego, aromatycznego dania? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce z tą kolumbijską Bandeja Paisa! To kompletne danie, w którym możesz wybierać i wybierać różne składniki: chorizo, banan plantan, awokado, ryż i jajka. Krótko mówiąc, daj się ponieść emocjom, a przede wszystkim nie przegap żadnej chwili podróży ;-)

Składniki

2

Rozdrobnione mięso :

Dla chicharron :

Materiały

  • Rondel
  • Patelnia do smażenia
  • Ręcznik papierowy
  • Duża taca lub talerz

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania2 h
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 1Przygotuj mięso: w rondlu dodaj 2 szklanki wody z mięsem, 1 cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku (dodaj sól i pieprz do smaku).
    Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 35/40 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 2Po tym czasie wyjąć mięso i pozostawić do ostygnięcia przed rozdrobnieniem widelcem. Zachować 1 szklankę wody z gotowania mięsa.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 3Przygotuj sos hogao lub sos na bazie pomidorów: rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj 1 posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku i podsmaż. Mieszaj od czasu do czasu, aż cebula stanie się przezroczysta. Następnie dodaj posiekanego pomidora i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 4Dodać rozdrobnione mięso i dobrze wymieszać z sosem na bazie pomidorów, dodając filiżankę bulionu, w którym mięso było gotowane. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać natkę pietruszki (do smaku).
    Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 5W rondlu dodać 1 szklankę wody, boczek wieprzowy, 1 ząbek czosnku i sól. Gotować przez 10 minut. Wyjąć wieprzowinę i odłożyć na arkusz papieru kuchennego.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 6Na patelni z wystarczającą ilością oleju zrumienić ten sam plaster boczku wieprzowego na złoty kolor z obu stron. Wyjąć i położyć na papierze kuchennym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 7Banana pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na tej samej patelni co boczek wieprzowy.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 8Na innej patelni zrumienić chorizo.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 9Ugotuj jajko, aż żółtko osiągnie pożądaną konsystencję.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 10Ugotować ryż. W międzyczasie pokroić awokado i odłożyć ugotowaną fasolę do miski.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 11Złóż wszystko, dzieląc porcje każdego elementu na dużym talerzu.
  • Bandeja Paisa, kolumbijskie danie pełne smaków i tradycji - Przygotowanie krok 12Dodaj kolendrę i odrobinę limonki do smaku i gotowe! Ciesz się tym pysznym kolumbijskim talerzem ;-)

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czego mogę użyć zamiast rozdrobnionego mięsa?

Rozdrobnione mięso można zastąpić mięsem mielonym lub mieloną wołowiną.
Do talerza paisa można dodać arepę na bazie kukurydzy i krwistą kiełbasę.
Przechowuj resztki w szczelnej puszce w lodówce przez co najmniej 3 dni.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 1456Kcal
  • Węglowodany: 69.7g
  • Tłuszcze: 94.1g
  • Tłuszcze nasycone: 31.2g
  • Białka: 75.1g
  • Błonnik: 11.2g
  • Cukry: 15.9g
  • ProPoints: 39
  • SmartPoints: 47
Informacje żywieniowe za 1 porcję (901g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: