BOGACTWO SEZONOWYCH SMAKÓW Z KONICZYNĄ NA SZCZĘŚCIE - NA OLEJU RZEPAKOWYM

vote now
BOGACTWO SEZONOWYCH SMAKÓW Z KONICZYNĄ NA SZCZĘŚCIE - NA OLEJU RZEPAKOWYM

Sezonowych smaków jest coraz więcej: młode buraczki, szpinak, szparagi... Pojawił się już pierwszy świeży bób i choć jego aktualna cena powaliła mnie na kolana postanowiłam kupić choć trochę bo bardzo go lubimy właśnie tej młodej postaci.
Postanowiłam połączyć kilka sezonowych smaków w jedną zgrabną całość i tym sposobem powstała sezonowa sałatka z bobu, szparagów, karmelizowanych buraczków i ricotty, którą zwieńczył orzechowy dressing. Opcjonalnie jako kwiatożerca amator przygotowałam chrupiące smażone na oleju kwiaty koniczyny czerwonej. Co powiecie...?



SAŁATKA Z BOBU, SZPARAGÓW I KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW Z RICOTTĄ I DRESSINGIEM ORZECHOWYM na oleju rzepakowym na dwie porcje:

400 g. bobu
pęczek zielonych szparagów

6 średnich młodych buraczków
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kremu balsamicznego
1 łyżka miodu

natka pietruszki ( spory pęczek) lub szpinak baby
100 g. ricotty
100 g. orzechów laskowych ( najlepiej bez łuski) **

Bób ugotować tak jak lubimy, osączyć i opłukać zimną wodą, obrać.
Szparagi ( odłamać twarde końcówki i umyć) również ugotować tak jak lubimy. Ja tym razem gotowałam na parze ( mogą też być grillowane).
Jeśli je gotujemy to po ugotowaniu zahartować zimną wodą, przekroić na pół.
Buraczki obrać i przekroić na mniejsze części. Poddusić je na odrobinie masła aż zmiękną. Skarmelizować na łyżce kremu balsamicznego z dodatkiem miodu i cukru trzcinowego.
Natkę pietruszki wypłukać, oderwać same listki, osuszyć.
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni,**( jeśli są z łuską to ta po kilku chwilach na patelni zacznie od nich odchodzić, trzeba ją usunąć i ponownie dać orzechy na patelnię i zrumienić na złoto) połowę zostawić do dekoracji a resztę zemleć lub utłuc w moździerzu - będą do dressingu.


DRESSING ORZECHOWY na oleju rzepakowym, tak to całkiem możliwe i smaczne.... Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego….warto stosować go nie tylko do smażenia ale również do sałatek...

łyżka białego octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1- 2 łyżek mielonych orzechów laskowych ( mowa o nich powyżej...)
1/2 łyżeczki cukru
Całość dokładnie wymieszać, jeśli wyda się zbyt gęsta dodać więcej oleju.

Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzach. Rozkruszyć i dodać ricottę.
Posypać resztą prażonych orzechów. Skropić dressingiem tuż przed podaniem.


SMAŻONE W GŁĘBOKIM OLEJU KWIATY KONICZYNY CZERWONEJ ( opcja)garść czerwonych kwiatów koniczyny *
olej rzepakowy do smażenia

CIASTO PIWNE do obtoczenia kwiatków :
małe jajko
kilka łyżek mąki
trochę piwa np. jabłkowego
szczypta soli

Wyrobić gęste ciasto, maczać w nim kwiatki i smażyć w głębokim oleju rzepakowym na złoto i chrupiąco. Osączone na papierze kuchennym kwiatki podajemy z sałatką .
Smacznego....
* kwiaty koniczyny czerwonej( zbierane z dala od miasta) są jadalne, można je zastąpić kwiatami szczypiorku

Dodane do akcji:

Lato w pełni!

K Kulinarne zapiski Olki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+