Babka limonkowa

vote now
Babka limonkowa

Wiem, że święta już za nami, ale nie zdążyłam w ferworze walki przedświątecznej z tym postem. Przez wiele lat nie przepadałam za babkami, gdyż wydawały mi się zawsze suche, aż w tym roku trafiłam na blog in my kitchen i babkę mojito. Postanowiłam ją wypróbować, ale jako, że zapomniałam kupić mięty, musiałam wprowadzić swoje modyfikacje w przepisie i tak powstała
BABKA LIMONKOWA
Składniki:
szklanka mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
360 g jogurtu naturalnego
270 g cukru pudru
5 jajek
skórka starta z pięciu limonek
5 świeżo wyciśniętego soku z limonek
2 łyżki białego rumu
180 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W drugim naczyniu mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Dodajemy jajka, skórkę z limonek, sok z limonek, rum. Dokładnie wszystko mieszamy.
3. Do jogurtu dodajemy mieszając na przemian olej i mąkę.
4. Ciasto przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą.
5. Pieczemy około 45 minut w 180 st C.
6. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie lukrujemy.

Babki i babeczki

K Kasiekw gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+