Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!)

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h 10 m
186 Kcal

Mamy nową misję: sprawić, by cała rodzina pokochała jarmuż (znany również jako "kapusta jabłkowa")! Wypróbuj ten przepis na kapustę faszerowaną mięsem mielonym na danie główne! Jest łatwy w przygotowaniu, a połączenie tych dwóch dań stanowi idealną mieszankę :-) Nie wahaj się przekazać nam swojej opinii w komentarzach. W międzyczasie zostawimy Ci wyjaśnienie przepisu krok po kroku poniżej ↓

Składniki

6

Materiały

  • drewniane szpikulce
  • naczynie do zapiekania

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania45 min
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 1Blanszuj liście kapusty przez 1 minutę we wrzącej wodzie, a następnie umieść je w lodowatej wodzie.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 2Podsmaż posiekany czosnek i cebulę na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną na małe kawałki marchewkę i pora i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 3Namocz kromki chleba w mleku przez kilka minut. Wymieszać jajko, mięso mielone i namoczony chleb pokrojony na małe kawałki.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 4Dodaj tę mieszankę na patelnię z warzywami i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 5Napełnij liście kapusty około 3 łyżkami nadzienia na liść.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 6Złożyć brzegi liści kapusty wokół nadzienia i nakłuć dwoma drewnianymi szpikulcami (przed użyciem namoczyć je w wodzie przez około 1 minutę, aby się nie przypaliły).
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 7Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym i wlej połowę bulionu na dno naczynia. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C, w razie potrzeby podlewając wywarem. I voila, gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakiego mięsa powinienem użyć do przygotowania farszu?

Możesz użyć kiełbasy, cielęciny, jagnięciny lub, tak jak my, mielonej wołowiny.
Chleb można zastąpić nieugotowanym ryżem. Ugotuje się on w tym samym czasie, co reszta farszu, gdy kapusta będzie w piekarniku.
Tak, farsz można wykorzystać do nadziewania dowolnych warzyw, takich jak cukinie, pomidory, a nawet drób, taki jak kurczak.
Można użyć na przykład ryżu lub gotowanych na parze ziemniaków.
Można dodać sos pomidorowy. My wybraliśmy gotowanie gołąbków w bulionie, ale można go zastąpić na przykład sosem pomidorowym, sosem gorgonzola lub sosem grzybowym.
Tak, możesz! Nie bój się zrobić dużej ilości na raz, aby mieć je przez cały rok!
Można przechowywać przez 4 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 186Kcal
  • Węglowodany: 10.7g
  • Tłuszcze: 9.9g
  • Tłuszcze nasycone: 3.3g
  • Białka: 12.4g
  • Błonnik: 2.1g
  • Cukry: 4.3g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (245g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: