ZIELONY KOKTAJL Z SAŁATY DĘBOWEJ, ŚLIWEK, WIŚNI I BRZOSKWINI

vote now
ZIELONY KOKTAJL Z SAŁATY DĘBOWEJ, ŚLIWEK, WIŚNI I BRZOSKWINI

GREEN SMOOTHIE WITH BATIAVA LETTUCE, PEACH, CHERRIES AND PLUMS
Green smoothie with batiava lettuce,peach,cherries and plumsLato w pełni. Można przebierać do woli w pysznych, słodkich owocach. Mamy teraz najlepszy czas na przygotowywanie tych wspaniałych i bardzo wartościowych posiłków, jakimi są zielone koktajle/smoothie. Poza wartością odżywczą, stanowią świetny sposób na nawodnienie organizmu podczas upałów.
Zapraszam na kolejne zielone smoothie z serii KOKTAJLOVE PIĄTKI.

Green smoothie with batiava lettuce,peach,cherries and plumsDziś zmiksujemy sałatę dębową, wiśnie, śliwki i brzoskwinię.

Sałatawbrew pozorom, ma dużo do zaoferowania, to nie tylko zielone listki, którymi ozdabiamy potrawy. Sałata ma w sobie dużo chlorofilu, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Jej cechą charakterystyczną jest delikatny, lekko słodki smak. Dostarcza ona znacznych ilości karotenu - barwnika chroniącego organizm przed procesami starzenia, a także silne przeciwutleniacze – witaminę C oraz E, które również mają takie właściwości. Po drugie, zawiera kwas foliowy, składnik niezwykle ważny do sprawnej pracy układu nerwowego. Sałata jest również doskonałym źródłem potasu, dbającego o serce i prawidłowe ciśnienie krwi, żelaza, magnezu, witamin z grupy B. Dostarcza znacznych ilości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit zabezpieczając przed zaparciami oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji. Działa odkwaszająco na organizm.

Wiśniedsotarczą witamin C i A, wpłyną także na produkcję czerwonych krwinek, pomogą obniżyć cholesterol i usunąć toksyny.

Brzoskwinia zaopatrzy nas w witaminy A, B1,B2,B3,B6,C,PP; magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy oraz wapno.

Śliwkiwyregulują trawienie, dostarczą witamin A i E oraz dużo błonnika.

Green smoothie with batiava lettuce,peach,cherries and plumsZapraszam do miksowania.

Green smoothie with batiava lettuce,peach,cherries and plumsSKŁADNIKI(1,5L; 2 duże lub 4 małe porcje):

liście z połowy główki sałaty dębowej (lub mniej)15 miękkich, dojrzałych śliwek2 garście dojrzałych wiśni1 duża miękka brzoskwinia2 banany3 szklanki filtrowanej wody

PRZYGOTOWANIE:

Z główki sałaty odrywamy liście i dokładnie myjemy. Pozostałe składniki także dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, resztę przechowujemy w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.

Green smoothie with batiava lettuce,peach,cherries and plumsNa zdrowie! ☺

Green smoothie with batiava lettuce,peach,cherries and plumsPrzypominam również o kunkursie. Zapraszam wszystkich do udziału. Wystarczy, że do 15.08 prześlesz na adres: konkursfoodpornveganstyle@blogspot.com przepis na ulubione zielone smoothie a weźmiesz udział w losowaniu półrocznej prenumeraty magazynu e!stilo. Szczegóły konkursu tutaj.

♦ ♦ ♦

Now it's the best time to make green smoothies. There are tons of different kinds of fruits on the market. And besides the nutrition value of this amazing drinks, they are a great way to hydrate your body on a hot day.
Today I'm blending batavia lettuce with peach, plums and cherries.


INGREDIENTS(1,5L; 2 large or 4 small portions):
1/2 head of batiava lettuce15 soft, ripe plums2 handfuls of cherries1 large, ripe peach2 bananas3 C filtered water


PREPARATION:

Remove the leaves from the lettuce and wash them thogorughly. Wash the rest of the ingredients and remove the pits/stones. Put everything in a blender cup and blend until smooth. If you're not drinking everything straight away, keep the rest in a glass container in the fridge for up to 2 days.

Cheers! ☺

F Food Porn Vegan Style

Komentarze

Oceń ten przepis:




+