Samoussas z curry

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
20 min
94 Kcal

Aby towarzyszyć aperitifowi, wybierz pikantne smaki prosto z Indii z tymi samoussami curry! To bardzo łatwy przepis, a Twoi goście nie będą mogli się im oprzeć. Te oryginalne samoussas to miła odmiana od klasycznych chipsów i orzeszków ziemnych ;-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować te chrupiące trójkąty, i obejrzyj nasz film, aby zobaczyć, jak łatwo je złożyć ;-)

Składniki

6

Materiały

  • 1 pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Samoussas z curry - Przygotowanie krok 1Przygotować nadzienie: wymieszać fromage frais, curry, sól i pieprz.
  • Samoussas z curry - Przygotowanie krok 2Przeciąć arkusze ciasta na 2 części. Złóż zaokrągloną część, aby uzyskać prostokątny arkusz.
  • Samoussas z curry - Przygotowanie krok 3Umieść około 1 łyżki nadzienia na jednym końcu.
    Złóż samoussę: złóż arkusz ciasta na kształt trójkąta.
  • Samoussas z curry - Przygotowanie krok 4Złóż ponownie, aż zostanie trochę ciasta. Posmaruj pozostałą część ciasta roztrzepanym jajkiem i złóż, dociskając, aby zamknąć samoussę.
  • Samoussas z curry - Przygotowanie krok 5Umieść samoussas na papierze do pieczenia, posmaruj każdą stronę odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.
  • Samoussas z curry - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze dodatki do samoussas z curry?

Do samoussas z curry świetnie pasują sosy takie jak jogurt naturalny, chutney mango lub pikantny sos chili, które podkreślą ich smak.
Tak, samoussas można wypełnić różnymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa lub sery, w zależności od preferencji.
Upieczone samoussas najlepiej spożyć w ciągu 1-2 dni, ale można je również zamrozić na później.
Aby uczynić samoussas wegańskimi, wystarczy zastąpić fromage frais wegańskim serem i pominąć jajko w procesie składania.
Najczęstsze błędy to zbyt mała ilość nadzienia, co prowadzi do ich rozrywania, oraz nieodpowiednie zamknięcie, co może skutkować wypływaniem nadzienia podczas pieczenia.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 94Kcal
  • Węglowodany: 8.8g
  • Tłuszcze: 4.6g
  • Tłuszcze nasycone: 1.4g
  • Białka: 4g
  • Błonnik: 0.6g
  • Cukry: 0.2g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (42g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: